Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skupština Srbije danas završila raspravu o potpisima

Bookmark and Share

23.02.2015. Jelena Tošić, Južna Srbija Info

Skupština Srbije završila je raspravu o predloženim izmenama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.
Pretresanje podnetih amandmana zakazano je za sredu, 25. februar.

Skupština Srbije danas završila raspravu  o potpisima

Izmenom važećeg zakona, a koji, podsećamo, predviđa da se overa potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavlja samo kod javnih beležnika, omogućio bi građanima da do 1. januara 2017. godine dokumenta overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnih beležnika-notara.

"Osnovni sudovi i opštinske uprave zadržaće nadležnost za poslove overe do predviđenog roka“ izjavila je  poslanica DHHS Olgica Batić, jedan od sedam predlagača izmene zakona. "Javno beležnička služba u ovom momentu ne funkcioniše u punom obimu i građani ne treba da trpe zbog toga, zbog čega je predloženo  donošenje zakona po hitnom postupku“, dodala je.

Tokom rasprave poslanici DS-a i SDS-a podsećali su na odgovornost ministra pravde Nikole Selakovića zbog javnobeležničke strukture koja nije do kraja uspostavljena, što je i bio razlog za izmenu zakona.

Poslanici SDS-a smatraju da su predložene izmene još jedan pokazatelj da Vlada Srbije i Ministarstvo pravde nemaju nikakvu koncepciju u vođenju javnobeležničkog sistema. Oni su, takođe, zatražili ostavku ministra pravde zbog odlaganja zakonskih odredbi.

Pretres podnetih amandmana zakazan je za sredu, 25.februar.

Komentara: 0


#   poslanik   rasprava   Ministarstvo pravde   potpisivanje   notari   Skupština Srbije   SDS   elektronske     Osnovni sud
@socdemstranka @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima