Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srpska lista ubedljiva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, Haradinaj i Veselji idu u opoziciju

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 07.10.2019. RTS, Tanjug, Južna Srbija Info

Srpska lista osvojila je, na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, svih 10 poslaničkih mesta, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu. Predsednik Vučić nada se ukidanju taksa i nastavku dijaloga

Srpska lista ubedljiva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, Haradinaj i Veselji idu u opoziciju

Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu među srpskim strankama i dodao da je lista osvojila više od 98 odsto glasova u srpskim sredinama.

"U Severnoj Mitrovici Srpska lista je osvojila 98,07 odsto glasova, SLS 0,47 odsto glasova, Pokret kosovskih Srba 0,76 odsto glasova i Sloboda 0,7 odsto glasova. Ovo je pokazatelj kome Srbi veruju. Srbi veruju našoj državi, državi Srbiji i našem predsedniku Aleksandru Vučiću", naglasio je Rakić.

Vučić: Nadam se ukidanju taksa i nastavku dijaloga

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je Srpska lista ostvarila najubedljiviju pobedu u istoriji na izborima na Kosovu i Metohiji. Očekujem ukidanje taksa od 100 odsto na srpsku robu i nastavak dijaloga, rekao je predsednik.

Haradinaj i Veselji idu u opoziciju

Prema preliminarnim rezultatima izbora na KiM, pobedu je odnelo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, dok Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji odlaze u opoziciju.

Na osnovu 94,6 odsto obrađenog materijala, na kosovskim izborima vodi "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija sa 25,71 odsto.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe sa 25,04 odsto, treća je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija sa 21,26 odsto.

Haradinajeva Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 11,57 odsto glasova birača, a ostale stranke su dobile manje od pet procenata.

Srpska lista osvojila je svih 10 zagarantovanih mandata

Na izborima se glasalo za 120 poslaničkih mesta, od čega je 20 zagarantovano manjinama, a od tog broja 10 pripada predstavnicima Srba.


#   Aleksandar Vučić   izbori   Kosovo i Metohija   Albanci   Kosovska Mitrovica   Ramuš Haradinaj   Srpska lista
@avucic @haradinajramush @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima