Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žalbeno veće Haškog tribunala: Šešelj da se odmah vrati u Hag!

Bookmark and Share

30.03.2015. Agencije, NSPM, Južna Srbija Info

Lider SRS Vojislav Šešelj moraće da se vrati u Hag, saopšteno je iz Haškog tribunala.
Šešelj je na ovu odluku poručio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag.

Žalbeno veće Haškog tribunala: Šešelj da se odmah vrati u Hag!

Žalbeno veće naložilo je da se opozove odluka o privremenom puštanju Šešelja na slobodu i da se on vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Sudsko veće odobrilo je puštanje lidera SRS iz Haškog tribunala 6. novembra 2014. godine, a kao razlog je navedeno omogućavanje adekvatnog lečenja metastaze raka na jetri.

Šešelj je pušten uz garancije Vlade Srbije, iako ih je on odbio.

Kako je ranije spekulisano, uslovi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu bi podrazumevali kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretanja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučaja, a pominjala se i zabrana učešća u "političkom životu", kao i oduzimanje pasoša.

Međutim, uslovi njegovog puštanja nisu objavljeni i drže se u tajnosti.

Šešelj je aktivno učestvovao u političkom životu Srbije, držao je govore na mitinzima i učestvovao je u akcijama SRS, ali od puštanja nije govorio o stvarima koje bi mogle biti povezane za hašku optužnicu protiv njega.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju Šešelja.

"Šešelj nije potkrepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom veću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Šešelj: Dobrovoljno se u Hag neću vratiti

- Vojislav Šešelj se dobrovoljno neće vraćati u protvor Haškog tribunala, kaže član Centralne otadžbinske uprave Miljan Damjanović.

- Šešelj će nastaviti sa radovnim aktivnostima, sada je u centrali stranke u Zemunu, sprema se za put u Bor, gde u 17 sati ima konferenciju za novinare, a u 18 promociju knjiga Govor mržnje i Haški proces. Potom će gostovati na regionalnoj televiziji TV Istok. U sredu bi trebalo da se pojavi kao svedok na suđenju Nemanji Šaroviću za paljenje zastave Kosova - navodi Damjanović.

Na konstataciju da je to mnogo prilika da bude uhapšen, Damjanović odgovara: “On se neće dobrovoljno predati, pa ćemo videti šta će biti.”

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom veću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Ševeningenu.

- Nemam komentar, dobrovoljno se ne vraćam, to im poručujem. Zvali su me oko 11 časova i obavestili me da ću u sredu dobiti napismeno ovo o čemu ste me obavestili - rekao je Vojislav Šešelj za Alo!

"Iza ovoga stoji režim iz Beograda"

- Znam da iza toga stoji režim iz Beograda, oni se mene boje jer je rejting radikala preko 20 odsto. Što me više gone, ja sam sve jači - poručio je Šešelj.

„Ja se sigurno neću dobrovoljno vratiti u Hag, a kako će me ovaj izdajnički prozapadni režim hapsiti – to ostaje tek da vidimo“, rekao je Šešelj.

On je dodao da će  nastaviti pravnu borbu protiv te odluke.

„Oni to moraju da provedu kroz neku sudsku formu. Morali bi da poštuju sudsku proceduru, da pokrenu postupak., pa da se ja izjasnim, pa da se ja žalim i na kraju kad mi sve odbiju da me nose na aerodrom“, naveo je lider radikala.

"Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse", rekao je haški optuženik Šešelj za Novosti i dodao da se nalazi u sedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove.

Najavio je da će posle podne biti u Boru gde će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.

"Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse", naveo je lider radikala.

On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

"Ja sam Haški tribunal pobedio. Oni su me protivpravno tamo držali 12 godina. Prekršili su moje pravo na suđenje u razumnom roku i uopšte me to ne interesuje", istakao je lider radikala za agenciju Beta.


#   Tomislav Nikolić   Aleksandar Vučić   Vlada Republike Srbije   Hag   Vojislav Šešelj   politika   suđenje   kućni pritvor   povratak   Žalbeno veće
@predsednikrs @avucic @Vlada_SR @predsednikSRS @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima