Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Zavetnici" po Čerčilu "nemamaju večne prijatelje i neprijatelje, već samo interes" - zajedno sa SNS i SPS na listi za izbore u Svrljigu

rssBookmark and Share

Svrljig 10.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Opštinski odbor "Zavetnika" iz Svrljiga "iznenadio" je političku scenu jugoistoka Srbije objavom da će na predstojećim lokalnim izborima formirati zajedničku listu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS). Ova odluka predstavlja "preokret" u politici, budući da su Zavetnici donedavno bili kritičari lokalne vlasti koju čine SNS i Ujedinjena seljačka stranka (USS).

Foto: Srpska stranka Zavetnici Svrljig  Fejsbuk
Foto: Srpska stranka Zavetnici Svrljig Fejsbuk

Iako su u saopštenju istakli da neće odustati od svojih političkih stavova, već da su odluku o koaliciji doneli jednoglasno, Zavetnici su kako kažu, spremni da doprinesu napretku Svrljiga nakon višegodišnje stagnacije.

Ova odluka izazvala je različite reakcije u javnosti, s obzirom na raniju kritiku Zavetnika prema lokalnoj vlasti koju sada podržavaju. Ipak, naglašavaju da je njihov cilj unapređenje lokalne zajednice, uprkos tome što su neki od članova postojeće vlasti bili meta njihove kritike.

Reakcije na ovu političku vest su različite, a mnogi se pitaju kakav će uticaj ova koalicija imati na budućnost Svrljiga, posebno imajući u vidu dugotrajnu prisutnost USS i SNS u lokalnoj vlasti.

Čerčil….

U izjavi koja je ostala zapamćena u istoriji, britanski premijer, političar, novinar i pisac Vinston Čerčil, poznat po svojoj oštroumnosti i dubokom političkom uvidu, istakao je da u politici nema večnih prijatelja niti večnih neprijatelja, već samo interesa.

Ova misao, izrečena u 20. veku, i danas ima snažan odjek, posebno u eri kada su geopolitičke dinamike složene i kada se politički savezi i antagonizmi često menjaju u skladu sa promenama u međunarodnim odnosima.

Čerčilova izjava naglašava pragmatični pristup politici, ističući da je u krajnjem slučaju ključno šta je u interesu države ili grupe političkih aktera. Ovo podseća na nužnost fleksibilnosti i prilagođavanja u politici, gde se saveznici i protivnici mogu menjati u zavisnosti od trenutnih okolnosti i ciljeva.

Njegove reči podsećaju na važnost analize interesa i sposobnost donošenja odluka koje će najbolje služiti dugoročnim ciljevima, umesto zadržavanja načela bez obzira na promenljive okolnosti.

Iako su izrečene pre više od pola veka, Čerčilove reči i danas imaju duboko značenje i podsećaju na suštinske principe politike koje treba uzeti u obzir u savremenom svetu.

Saopštenje OO Srpskog odbora Zavtnici Svrljig prenosimo u celosti

Nakon održanog sastanka OO Srpske stranke Zavetnici Svrljig doneta je jednoglasna odluka da naša stranka ide zajedno na predstojećim lokalnim izborima sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije. Kao odgovorni ljudi preduzeli smo i prve korake u realizaciji donesene odluke i prisustvovali smo sastanku sa članovima OO SNS Svrljig i OO SPS Svrljig, kako bismo prezentovali svoje ideje, ideje od kojih ne odstupamo, te predložili kako nameravamo da realizujemo iste. Srpska stranka Zavetnici ne menjaju svoju politiku, jer je nama ideja vodilja uvek i jedino bila celovita Srbija i interesi našeg naroda. Spremni smo na lokalnom nivou da doprinesemo da Svrljig konačno počne da napreduje nakon višegodišnje stagnacije. Apelujemo na članove i simpatizere da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se Srbija nalazi i vreme je da damo sve ono najbolje od sebe da se konačno prestane sa podelama. Srpska stranka Zavetnici će uvek biti na strani onih kojima je Srbija u srcu.


#   SPS   Svrljig   Milija Miletić   Ujedinjena seljačka stranka USS   Zavetnici   lokalni izbori 2024
@socijalisti @seljacka @zavetnici @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima