Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potomci engleskih i škotskih misija iz Velikog rata u poseti Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 20.09.2017. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima organizovao je prijem za potomke britanskih i škotskih medicinskih misija u Velikom ratu, koji borave u Srbiji povodom stogodišnjice od smrti dr Elsi Inglis.

Potomci engleskih i škotskih misija iz Velikog rata u poseti Vranju

,,Veliko mi je zadovoljstvo što ste u Vranju i što zajedno odajemo poštu dr Elsi Inglis i svim pripadnicama stranih medicinskih misija, koje su pokazale veliku plemenitost pružajući nesebičnu pomoć srpskim vojnicima i civilima u najtežim vremenima za našu zemlju. Dr Inglis je svojim dolaskom inspirisala i veliki broj drugih bolničarki da joj se pridruže. Bila je pravi humanista, kao i sve njene saradnice koje su po ceni da ugroze svoje živote pomagale srpskom stanovništvu. Zato će naš grad nastaviti da neguje sećanje na ove hrabre žene i nikada nećemo zaboraviti velikodušnost ovih heroina", poručio je gradonačelnik dr Milenković. Na prijemu je govorio i Alan Cumming, koji je istakao značaj ovakvih susreta, čiji je inicajator. On je, takođe, ukazao na značaj pomoći srpskom narodu u najtežim vremenima. O dr Elsi Inglis, govorio je praunuk dr Tony Waterston iz Amerike. ,,Zajedno sa još 30 potomka obilazimo gradove u Srbiji, gde su heroine pomagale napaćenom srpskom narodu. Dr Inglis je bila veoma brižna i posvećena, a pored toga izuzetno pravdoljubiva. Zalagala se za pravo žena i život zajedno, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Želimo da nastavimo njenu misiju i da još više učvrstimo veze između Srbije i Škotske", rekao je dr Waterston, koji je na poklon od gradonačelnika dr Milenkovića dobio ključeve grada. Prikazan je i dokumentarni film ,,Lekar koji je lečio istoriju", o dr Žarku Vukoviću, istoričaru medicine koji je prvi doprineo da se humanitarne misije u Prvom svetskom ratu otrgnu od zaborava. O njegovom radu govorio je dr Vukašin Antić iz Vranja istakavši da je Vuković bio zadivljen likom i delom dr Inglis, koja je bila najveća heroina humanosti i najveća volonterka u svetu. 


#   Vranje   medicinske sestre   prvi svetski rat   Slobodan Milenković   sanitet   Škotska   Engleska   potommci   Elsi Inglis
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima