Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminulu majku već petnaest dana ne može da upiše u knjigu umrlih

rssBookmark and Share

Novo Selo 24.09.2013. Autor: Telegraf

Zbog loše birokratije i neslaganja Matične službe i policije, Zoran Stanisavljević iz Novog Sela kod Džigolja, već petnaestak dana svoju preminulu majku ne može da upiše u knjigu umrlih i izvadi smrtovnicu.

Preminulu majku već petnaest dana ne može da upiše u knjigu umrlih

U Matičnoj službi kažu da ne postoji Novo Selo kod Džigolja nadomak Prokuplja, a u ličnoj karti njegove pokojne majke Mirke Stanisavljević upisano je kao mesto prebivališta Novo Selo kod Džigolja!

- Kada sam nekoliko dana nakon majčine smrti otišao u Džigolj, gde prokupačka Matična služba ima istureno odeljenje, kako bih je odjavio i izvadio smrtovnicu, prenerazio sam se, jer mi je šalterski radnik rekao da on ne može da izda smrtovnicu jer u knjigama novijeg datuma, Mesne kancelarije Džigolj ima devet sela, među kojima nema Novog Sela. Uputio me je u Dom zdravlja da naknadno vadim drugu dokumentaciju i da mi isprave mesto smrti. Kako je rekao, umesto Novog Sela treba da upišu Kostenica – kaže Stanisavljević.

On dodaje da je strpljivo otišao u Dom zdravlja i da su mu rekli da ne mogu da menjaju jer će to značiti falsifikovanje dokumenata, s obzirom na to da u ličnoj karti pokojnice stoji da je ona živela u Novom Selu.

- I onda je krenula moja “šetnja“ od šaltera do šaltera. Svakog dana obijam vrata mnogih opštinskih službi, gubim vreme i stvaram dodatne troškove. Teraju me da ispravim nešto, a ni sami ne znaju šta – tvrdi čovek, koji zbog zamršene administracije ne može da prijavi smrt majke.

On naglašava da je u istoj mesnoj kancelariji u Džigolju, samo nekoliko dana pre smrti majke, izvadio njen izvod iz knjige venčanih, u kome je takođe mesto prebivališta Novo Selo. Izrevoltiran Stanisavljević najavljuje tužbu protiv opštine, a šef Matične službe u Prokuplju Miloje Prokić tvrdi da Novo Selo kod Džigolja nikada nije postojalo i da se to vodi kao zaseok sela Kostenica, pa smrtovnica pokojnoj Mirki ne može da se izda ukoliko se ne promeni njeno prebivalište!

Prokić dodaje da ne zna kako je MUP izdao ličnu kartu sa mestom prebivališta Novo Selo, jer po zakonu ne mogu da postoje dva sela sa istim imenom u opštini, s obzirom na to nekoliko kilometara od Prokuplja već postoji jedno Novo Selo.

- Verovatno se to ranije nije toliko gledalo i obraćala pažnja na te detalje. Sada u našim knjigama tačno postoji odluka koja sela pripadaju Mesnoj kancelariji Džigolj. Neka stranka podnese zahtev i obrazloži problem, pa ćemo razmotriti i doneti rešenje – kaže Prokić.

On nije mogao da objasni kako se ranije izdavala dokumentacija sa prebivalištem Novo Selo kod Džigolja.


#   Dom zdravlja   Novo Selo   istureno odeljenje   matične službe
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima