Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Zoran Mirašević, poznati niški ugostiteljski radnik

rssBookmark and Share

Niš 01.01.2021. Južna Srbija Info

Zoran Miraševič poznati niški ugostiteljski i turistički radnik, preminuo je od srčanih slabosti u 64. godini života u Nišu. Bio je jedan od najboljih majstora - kuvara i pedagoga tog zanata. Pozant je i kao odličan organizator i osnivač brojnih turističkih i gastronomskih manifestacija na jugu srbije.

Preminuo Zoran Mirašević, poznati niški ugostiteljski radnik

Zoran Mirašević je rođen 1957. godine u Nišu. Završio je srednju i Višu Ugostiteljsko-turističku školu u rodnom gradu 80-ih godina, a potom je stekao i zvanje ekonomiste. Stručnost i lični afiniteti opredelili su ga ka turizmologiji. Predanost poslu, odgovornost i ambicioznost osobine su koje su ga dovele do rukovodećih mesta u nekoliko ugostiteljskih organizacija, u kojima se, zahvaljujući svojim talentom i rezultatima, afirmisao kao jedan od najpoznatijih ugostiteljsko-turističkih potencijala Niša, Nišavskog regiona i Republike Srbije. Njegova neiscrpna energija i stalno praćenje aktuelnih dešavanja i prilika u turizmu, ugostiteljstvu, privredi i kulturi razlog su zbog kojeg mu je povereno organizovanje mnogih važnih manifestacija u gradu. Od posebnog je značaja njegov doprinos u promovisanju grada i prezentaciji ugostiteljsko-turističkog potencijala Niša u zemlji i inostranstvu. Kao jedan od osnivača manifestacije i predsednik organizacionog odbora Zlatne ruke dobitnik je "Zlatne plakete" i više od deset povelja. Kao višegodišnji organizator Filmskih susreta i Horskih svečanosti u Nišu, Udruženje glumaca više puta ga je proglasilo i nagradilo za najboljeg domaćina. Skoro tri decenije Mirašević je organizator manifestacije Izbor glumačkog para godine "ONA I ON", koja se u Nišu održava na Filmskim susretima više od 40 godina. Kuriozitet je što je jedini dobitnik glumačkog priznanja iako nije glumac. Svoje organizatorske sposobnosti višestruko je dokazao i u nizu kulturnih, sportskih i studentskih manifestacija. Zoran Mirašević dobitnik je brojnih priznanja od "Zlatne značke" Doma omladine, "Zlatne plakete" Turističke organizacije Niša, "Zlatnog jasmina" Turističke organizacije Srbije, brojnih povelja, plaketa i zahvalnica do najviših priznanja u oblasti turizma i ugostiteljstva - “Zlatno turističko srce” i “Turistički oskar” za ličnost godine 2014. u ugostiteljstvu jugoistočne Evrope, i najvišeg priznanja grada Niša nagrade “11. januar”.

Zoran Mirašević je lidersko umeće i uspešnost u timskom radu dugo godina prikazivao na takmičenjima ugostiteljsko-turističkih radnika Srbije i Jugoslavije. Dobitnik je spomenice "OPŠTEŽITELjNE SRPSKE CARSKE LAVRE MANASTIRA HILANDARA" 1998. godine.

Stručna saopštenja Zorana Miraševića objavljivana su u raznim časopisima, a autor je i sedam knjiga iz oblasti ugostiteljstva. Narodna biblioteka Niš 2000. godine dodelila mu je zahvalnicu za dragocen doprinos obogaćivanju bibliotečkih fondova. Miraševićeva misija u radu jeste afirmacija kvalitetne ugostiteljske i turističke ponude grada Niša i okoline, sredine u kojoj živi i radi, kao i stalna edukacija kadrova u ovoj oblasti.

Zoran Mirašević je iza sebe ostavio suprugu i dvoje dece.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.


#   Niš   In memoriam   ugostiteljstvo   Udruženje ugostitelja i turističkih poslenika   Zoran Mirašević   gastro turizam
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima