Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest u Bujanovcu

rssBookmark and Share

Bujanovac 13.09.2011. mic.org.rs

Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je danas u centru Bujanovca zbog problema u obrazovanju na albanskom jeziku, a protest je opravdanim ocenilo i državno Koordinaciono telo za jug Srbije.

Protest u Bujanovcu

Skup je u Bujanovcu je počeo intoniranjem albanske himne , a prisustvovali su svi politički lideri iz Bujanovca i Preševa, kao i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri.

Bećiri je rekao da je najveći problem u obrazovanju nedostatak uzdžbenika na albanskom jeziku. „Za ovu godinu imamo samo bukvar na albanskom jeziku koji je po odobrenju Ministarstva prosvete uvezen iz Albanije, a udžbenici za sve ostale razrede osnovne i srednje škole su zastareli“, rekao je Bećiri.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da to nije bio politički protest zbog čega se za govornicom nisu pojavili političari, već samo učenici, ali da je upućen poziv Vladi Srbije da što pre reši problem sa udžbenicima na albanskom jeziku.

Na protestu je pročitana i deklaracija koju su 3. septembra u Preševu usvojili svi albnaski odbornici iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, a u kojoj se između ostalog poziva i na bojkot popisa stanovništva koji će biti održan od 1. do 15. oktobra.

Protest je završen bez incidenata, uz pojačano prisustvo policije u centru grada. Učesnici protesta nosili su transparente „Dosta više“, kao i zastave SAD, EU i albanske nacionalne zastave.

Koordinaciono telo za jug Srbije je nakon protesta ocenilo da je krajnje vreme da Ministarstvo prosvete ozbiljnije pristupi rešavanju tog problema u skladu sa zakonima Srbije i praksom koja važi za druge nacionalne manjine.

Koordinaciono telo će, kako je saopšteno, nastaviti da pruža pomoć Ministarstvu prosvete i nauke i drugim organima u rešavanju problema, ali Koordinaciono telo, iako je to do sada radilo, ipak ne može da uradi posao umesto Ministarstva prosvete i nauke koje ima i resurse i zakonska ovlašćenja.




#   Bujanovac   protest   predsednik opštine   Ragmi Mustafa   Ministarstvo prosvete   koordinaciono telo   Koordinaciono telo za jug srbije   jug Srbije   srednje škole
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima