Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vanredno stanje: Zbog poplave evakuisano 40 porodica

rssBookmark and Share

Bujanovac 26.02.2013. Autor: Dopisnici Južne Srbije | Foto: TANJUG

U selu Levosoje, južno od Bujanovca, reka Moravica je poplavila više od 50 kuća, a 40 porodica je već evakuisano.

Vanredno stanje: Zbog poplave evakuisano 40 porodica
Kiša je nanela veliku štetu u Vranju, Preševu, Bujanovcu i u okolnim selima.

"Na terenu su ekipe iz Vranja, Bujanovca i Surdulice i specijalni tim iz Niša. Oni pokušavaju da zaštite od plavljenja fabriku dušeka 'Simpo' koja se nalazi u neposrednoj blizini, jer je nivo vode ovde porastao za nekih dvadesetak santimetara", navodi Stanojković.

"Situacija jeste dramatična, ali je pod kontrolom. Svi članovi opštinskog Štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda su na terenu, tako da svakog trenutka preduzimamo mere koje doprinose smanjenju napetosti", kaže Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac.

Arifi ističe da korito reke Moravice ne može da prihvati ogromne količine vode, jer u Bujanovcu kiša nije prestajala da pada skoro 30 sati.

"Palo je 50 litara vode na metar kvadratni, pa je Moravica na četiri mesta probila nasip i bukvalno poplavila celo selo", nastavlja Arifi, koji je i predsednik Opštinskog štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda.

U Levosoju je trenutno angažovana kompletna mehanizacija više javnih preduzeća iz Bujanovca i nekoliko vlasnika privatnih bagera i utovarivača.

Pored članova Štaba, ugroženim porodicama, koje su smeštene kod rođaka i komšija, pomažu ekipe Crvenog krsta, a na raspolaganju im je i novčana pomoć koju su odobrili Opština i Koordinaciono telo za jug Srbije.

Opština Trgovište je proglasila vanrednu situaciju, jer je nasip reke Pćinje probijen na tri mesta, a ekipe za saniranje štete i pomoć stanovništvu su na terenu, dodao je on.

Juče je u Vranju palo 53 litra kiše po kvadratnom metru, a prema rečima Stanojkovića, poplavljena su domaćinstva u donjem delu Vranja, u naselju Palestina.

Na ulicama grada trenutno su tri ekipe JP "Vodovod", koje su angažovane na čišćenju i ispiranju mreže.

Situacija je ozbiljna i u okolnim selima, rekao je Stanojković, dodajući da je posebno ugroženo selo Ribince, koje se nalazi pored pruge, naselja ispod auto-puta i više desetina hektara oranica u takozvanom Zlatokopačkom polju.

Usled obilnih kiša, proradilo je klizište u selu Drenovac, na 16 kilometara od Vranja, ali je brzom reakcijom nadležnih magistralni put prema Vlasu, koje je od grada udaljeno osam kilometara, ponovo osposobljen za saobraćaj jutros oko četiri sata, rekao je Stanojković.

U tom rejonu, u Bunušanskoj mahali voda je odnela i drveni most, dodao je on.

Stanojković je rekao da je Trstenska reka, koja se uliva u Veternicu, u centru sela Vlase, odnela oko 15 metara lokalnog asfaltnog puta i praktično odsekla sela Trstenu, Dragobužde, Stance i Roždace.

Prema podacima Meteorološke stanice u Vranju, najviše kiše palo je u okolini Preševa i u selu Jablanica, 30 kilometara od Vranja, uz samu granicu s Makedonijom, pored manastira Prohor Pčinjski, gde je za 24 sata palo 64 litra kiše po metru kvadratnom.

U Preševu je poplavljeno naselje Železnička stanica, a u opštini Bujanovac, gde je noćas poplavljena Bujanovačka banja, situacija je stabilizovana, jer su meštanima pomagali vatrogasci.

U međuvremenu, kiša u Pčinjskom regionu ne prestaje da pada, ali je znatno slabija nego što je bila juče.

Interventna pomoć meštanima


Meštanima je danas delegacija Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu odnela interventnu pomoć u životnim namirnicama i plinskim bocama.

"Služba Koordinacionog tela učiniće sve što je u našoj moći da građanima olakša trenutnu situaciju", rekla je direktorka te službe Danijela Nenadić dodavši da će Koordinaciono telo redovno biti u kontaku sa meštanima i nadležnim službama.

Na terenu su pripadnici vatrogasne spasilačke ekipe, pripadnici policije i Vojske Srbije, kao i komunalne službe iz Bujanovca koje su dale svu potrebnu mehanizaciju da se sanira korito te reke, saopštilo je Koordinaciono telo.

"Stanovništvo se evakuiše iz poplavljenih kuća, a materijalna šteta još nije procenjena", navodi se u saopštenju i objašnjava da je do poplave došlo zbog izlivanja reke Moravice i neočišćenih vodotokova i velike količe padavina.

U saopštenju se navodi i da je predsednik Korodinacionog tela Zoran Stanković poručio da će biti učinjeno sve kako bi se pomoglo pri saniranju štete.


#   Bujanovac   Trgovište   saobraćaj   Nagip Arifi   poplava   Moravica   Prohor Pčinjski   predsednik opštine   Železnička stanica   koordinaciono telo   materijalna šteta   24 sata   Koordinaciono telo za jug srbije   jug Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima