Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Upozorenje: Na jugu crveni meteo-alarm, u Nišu do 39 stepeni

rssBookmark and Share

Niš 01.07.2019. RTS, Južna Srbija Info

Topao vazduh sa Zapada Evrope stigao je u Srbiju. Najtoplije biće u danas, kada je prognozirano više od 39 stepeni. Najtoplije će biti na istoku i jugoistoku zemlje, pa će tamo biti na snazi najviši stepen upozorenja crveni meteo-alarm.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

A ako ste među onima koji se odmaraju, prijatnije će biti na obali jezera ili reka. Temperatura Save je 25 stepeni, Dunava kod Beograda 24, pa je boravak kraj vode odličan beg od vrućine. Već od srede do Srbije stiže svežiji vazduh iz srednje Evrope. Temperatura u drugoj polovini sedmice oko 30 stepeni.

Pretežno sunčano i veoma toplo vreme nastaviće se i u utorak. Uveče na severu i zapadu uz lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom. Vetar će biti slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 16 do 23, a najviša od 34 do 39 stepeni.

Svežije od srede 

I za utorak važi upozorenje na opasne pojave. Moguća je lokalna pojava grmljavina sa ili bez padavina.

U sredu je moguće prolazno naoblačenje sa pljuskovima, grmljavinom i manjim padom temperature. Od četvrtka će u većini mesta biti pretežno sunčano, poslepodne uz razvoj oblačnosti. Kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom očekuju se uglavnom u brdsko-planinskim predelima.  

Stručnjaci savetuju da u ekstremnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečnosti, izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana. 

Još nekoliko toplijih perioda 

Prethodno je svetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Toplotni talas koji je pogodio Evropu je "apsolutno dosledan" ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima "staklene bašte", navodi Svetska meteorološka organizacija.

Profesor na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević rekao je za RTS da će ovo leto biti toplije nego što je bilo prethodnih godina i da nas, prema njegovim informacijama, očekuju još dva ili tri toplija perioda u narednim mesecima.


#   Niš   RHMZ   vremenska prognoza   tropsko   vrućina   hidrometeorološki zavod
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima