Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sramota: Pogledajte koje svote novca naši popovi uzimaju od naroda

Bookmark and Share

11.02.2014. Kurir

Da čovek ne poveruje, zar ovo nije težak bezobrazluk?

Sramota: Pogledajte koje svote novca naši popovi uzimaju od naroda

Kad sam zakazivao venčanje u crkvi, sveštenik mi je rekao da moramo da platimo taksu od oko 4.000 dinara, a posebno, njemu na ruke, da damo još toliko za venčanje. Nisam mogao da verujem šta čujem. Samo nekoliko dana posle toga moj drug je trebalo da zakaže krštenje sina i pop mu je tražio 5.000 dinara. Pa zar to nije bezobrazluk? Ovo je ispričao M. N., iz Srbije jedan od mnogih koji su se javili našoj redakciji i preneli svoju ogorčenost na sveštena lica, koja bez ikakvog pravilnika i cenovnika uzimaju pozamašne svote od naroda.

Nezadovoljstvo

Srpska pravoslavna crkva nije propisala cene, nema zvaničan cenovnik usluga, ali sveštena lica uredno od vernika traže novac za sve moguće pravoslavne obrede. Veliki broj ljudi buni se zbog iznosa za venčanje, krštenje ili sahranu, koje sveštenici sami određuju, ali na kraju uvek plate. Ono što je najgore jeste to što sveštena lica uzimaju ogroman novac isključivo za svoje potrebe. Tako, na primer, taksa za opelo u pojedinim crkvama je oko 3.000 dinara, ali porodica pored toga mora dodatno da plati popu minimum 5.000 dinara. To znači da sahrana košta oko 100 evra. Isti slučaj je i s venčanjima i svadbama. Taksa za krštenje u jednoj crkvi u Nišu iznosi 1.000 dinara, ali pop traži još 7.000. Naravno, cene se razlikuju od eparhije do eparhije, a određuju ih nadležni episkopi, bez ikakve kontrole. Kolike god da su, vernici se slažu da su paprene.Verski analitičar Mirko Đorđević kaže kaže da sveštenik koji vrši određeni čin treba da uzme od vernika onoliko koliko on želi da priloži.

Pravilo ne postoji

- Pravilo koje važi u crkvi je da vernik da novca koliko ima. Bilo da je u pitanju venčanje, krštenje, opelo, bilo osveštavanje kuće, svako će dati onoliko koliko može. Naravno da se može desiti da neki sveštenik traži mnogo više, ali trebalo bi da prihvati onoliko koliko mu se da. Ukoliko se desi da vernik nije u dobroj finansijskoj situaciji, sveštenik bi u tom slučaju trebalo da kaže: „Sve je u redu, potpuno razumem vašu situaciju“ - kaže Đorđević i dodaje da svešteno lice ni u kom slučaju ne može uskratiti usluge verniku, jer je to crkveno pravilo.


#   sahrana   crkva   krštenje   venčanje   Srpska pravoslavna crkva
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima