Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sud poništio rešenje direktora policije: Blagotić se vraća na posao

rssBookmark and Share

10.11.2017. Insajder

Inspektor niške Kriminalističke policije Nebojša Blagotić, poznat po vođenju akcije hapšenja “naftne mafije” 2013, poslat je pre dve godine u prevremenu penziju protivno propisima, odlučio je Upravni sud u Nišu sredinom oktobra, saznaje Insajder.

Sud poništio rešenje direktora policije: Blagotić se vraća na posao

„Prvostepenim rešenjem je povređena odredba člana 167. stav 3. Zakona o Policiji, prema kome je tužiocu (penzionisanom policajcu) radni odnos mogao da prestane tek nakon pravosnažnosti rešenja kojim mu se utvrđuje pravo na penziju u skladu sa zakonom,“ navodi se u odluci Upravnog suda u koju su novinari Insajdera imali uvid.

Inspektor Blagotić prevremeno je penzionisan u oktobru 2015. godine i to protiv njegove volje, a odluku o prevremenoj penziji doneo je Milorad Veljović, tadašnji direktor policije, a sadašnji savetnik za bezbednost predsednika Vučića.

Blagotić je uveren da je penzionisan zbog slučaja na kome je radio. On za Insajder kaže da je direktor policije odluku o prevremenoj penziji doneo samo dan nakon što je od njega dobio predmet sa zahtevom da se saslušaju vlasnici dve poznate medijske kuće za koje je, kako kaže Blagotić, „iz medija saznao da su bliski političarima u vlasti“. On dodaje da je odluka o penzionisanju doneta bez njegove saglasnosti koja je neophodna po zakonu.

Blagotić je u to vreme radio na slučaju koji je obuhvatao nekoliko firmi i kompanija širom Srbije i tokom koje je bilo uhapšeno 17 osoba zbog sumnje da su stekli protivpravnu korist od više od 30 miliona dinara. Za nastavak istrage, tužilac je tražio dodatna saslušanja  i to u Beogradu.

Na pitanje o penzionisanju Blagotića bivši direktor policije Veljović je 2016. izjavio da se "ne seća svakog konkretnog slučaja, a i da više nije direktor policije, pa nije na njemu da to komentariše".

Ministar policije Nebojša Stefanović je u aprilu 2016. na pitanje novinara da li se proveravaju neki od slučajeva prevremenog penzionisanja policijskih službenika iz perioda kada je direktor policije bio Veljović,  odgovorio da se "postupa kad god neko zatraži da se utvrdi nepravilnost", ali da „do sada nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti te vrste“.

„Mi smo tražili od beogradske policije da nam se, po nalogu tužilaštva, obezbede uslovi da se ispitaju ti biznismeni i vlasnici medijskih kuća, međutim, tada su nam se javili direktno iz MUP-a da pitaju o kakvom je slučaju reč. Posle toga naša depeša je stavljena van snage. Bivši šef privrednog kriminala mi je rekao da se direktor Veljović izuzetno interesuje za taj predmet. Ja sam izveštaj pisao za Veljovića, i poslao mu preko načelnika niške Policijske uprave Srđana Grekulovića, a ne kurirske službe kako je uobičajeno. Taj izveštaj mu je predat 6. oktobra 2015, a već sutradan Veljović je potpisao rešenje o mom penzionisanju,“ kaže Blagotić za Insajder.

Blagotić smatra da je sada jasno da je nezakonito prevremeno oteran iz policije zbog slučajeva koje je radio.

„Odluka Upravnog suda pokazuje da sam svoj posao radio časno i profesionalno,“ navodi Blagotić za Insajder.

Nakon što je pre dve godine penzionisan prevremeno, Blagotić se prvo žalio Žalbenoj komisiji Vlade Srbije.  Žalbena komisija Vlade Srbije je, međutim, utvrdila da je rešenje o Blagotićevom penzionisanju "zasnovano na zakonu".

Blagotić tvrdi da je, dok je čekao odluku Žalbene komisije, radio na drugom slučaju gde je već imao radnu verziju krivične prijave protiv direktora jednog državnog preduzeća zbog "zloupotrebe položaja" i "protivpravne zarade" od oko 200 miliona dinara.

„Nisu mi čak ni odložili odluku o penzionisanju, iako sam bio nosilac dva važna predmeta u to vreme i gde je moje prisustvo bilo izuzetno važnog zbog operativnih kontakta“, navodi Blagotić za Insajder.

Slučaj po kome je Nebojša Blagotić postao poznat, takozvana „nafta mafija“, pravnosnažno je okončan u oktobru prošle godine. Desetočlana kriminalna grupa osuđena je jer je zloupotrebama i švercom naftnih derivata 2007. godine iz Grčke oštetila državni budžet.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je kao organizatora te kriminalne grupe na pet godina osudio vlasnika i direktora preduzeća "Protekta" Mišu Stojanovića. U istom postupku osuđen je i Srđan Knežević, vlasnik firme Knez Petrol.

Poslovanjem firme Srđana Kneževića  bavio se i Insajder u serijalu Patriotska pljačka još 2012. godine. Njegove firme bile su među onima koje su otpremale najviše nafte i derivata iz Srbije na teritoriju Kosova, a ekipa Insajdera je skrivenom kamerom zabeležila i cisterne firme Knez petrol na alternativnom putu ka Kosovu.

Insajder


#   Nebojša Stefanović   mafija   apelacioni sud   Milorad Veljović   PU Niš   Upravni sud   krivične prijave   Nebojša Blagotić
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima