Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečanu liturgiju povodom 500 godina Jašunjskog manastira služio patrijarh Irinej (FOTO)

rssBookmark and Share

Leskovac 29.10.2017. Južna Srbija Info

U manastiru Svetog Jovana Preteče u Jašunji patrijarh srpski gospodin Irinej služio je jutros liturgiju sa vladikama i sveštenstvom u prisustvu velikog broja vernika.

Svečanu liturgiju povodom 500 godina Jašunjskog manastira služio patrijarh Irinej (FOTO)

Liturgija se služila u čast pola milenijuma postojanja ove obnovljene svetinje na obroncima Babičke gore.

 „Sve dok nosimo boga u srcima svojim, dok god se budemo vladali i ponašali onako ko to gospod  hoće, dok god u njega verujemo, čujemo i slušamo, da po njegovoj volji živimo“,  kazao je patrijarh kome su u služenju liturgije pomagali vladika niški Arsenije, vladika vranjski Pahomije i vladika timočki Ilirion, kao i mnogi monasi i sveštenici leskovačke crkve.

„Dok budemo s bogom i našim svetinjama onda ćemo postojati, a kad se od njih odreknemo onda ćemo i biti zbrisani s lica zemlje – dodao je patrijarh Irinej uz napomenu da je istorija crkava i istorija našeg naroda.

Inače, prema navodima iz monografije, Jašunjski muški manastir su još dva puta posetili srpski patrijarsi – 1.694. i 1.710. godine, u vreme najvećih turskih zuluma nad Srbima.


#   Leskovac   SPC   Patrijarh Irinej   manastir   vranjski Pahomije   istorija   Jašunje   Manastir SV Jovana Jašunje   Vladika Arsenije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima