Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti pravedni Joakim i Ana, roditelji Presvete Bogorodice

Bookmark and Share

22.09.2023. Južna Srbija Info

Pravoslavna crkva posvetila je praznik koji se obeležava 22. septembra po novom kalendaru, Joakimu i Ani iz Nazareta, roditeljima Presvete Bogorodice.

Izvor. SPC
Izvor. SPC

Sveti Joakim beše sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana beše ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron. Taj Matan imaše tri kćeri: Mariju, Soviju i Anu. Marija se udade u Vitlejemu, i rodi Salomiju; Sovija se udade takođe u Vitlejemu i rodi Jelisavetu, majku Svetog Jovana Preteče; a Ana se udade u Nazaretu za Joakima, i u starim danima svojim rodi Presvetu Bogorodicu Mariju.

U braku Joakim i Ana življahu 50 godina, ali behu bezdetni. Živeli su bogougodno i tiho, i od svih prihoda svojih jednu trećinu samo upotrebljavahu na sebe, drugu razdavahu siromasima a treću žrtvovahu hramu. A bili su imućni.

Jednom kada pod starost odoše u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, ukori ih prvosveštenik Isahar govoreći Joakimu: „Nisi dostojan, da se iz tvojih ruku primi dar, jer si bezdetan”. Tako i drugi, koji imahu dece, gurahu Joakima pozadi sebe kao nedostojna. To veoma ožalosti ove dve stare duše, te s velikom tugom vratiše se domu svome. Tada oboje pripadoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo kao nekad na Avramu i Sari, i podari im jedno čedo za utehu u starosti. Bog im posla angela svoga, koji im objavi rođenje „kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”. I odmah Ana zače i rodi sv. Djevu Mariju. Sveti Joakim požive na zemlji 80, a Ana 79 godina, i predstaviše se Gospodu.

Komentara: 0


#   SPC   Bogorodica   Sveti Joakim i Ana
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima