Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Trifun zaštitnik loze i vinogradara

Bookmark and Share

13.02.2024. Južna Srbija Info

Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze i vinogradara, obeležava se 14. februara po novom kalendaru u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Njegova istorija i čuda koja je izvršio ostavljaju trajan utisak na vernike, a narodni običaji koji ga prate odražavaju duboku vezu između kulture i vere.

Sveti Trifun zaštitnik loze i vinogradara

Sveti Trifun, rođen u vrlo siromašnoj porodici u selu Kampsadi u Frigiji, bio je poznat po blagodati koja je na njemu počivala. Mogao je da isceljuje bolesti i izgoni zle duhove, što je privuklo pažnju cara Gordijana III. Njegovo mučeničko stradanje za Hrista i spremnost da preživi sve muke radošću je upravo onaj delo koje ga je učinilo svetim.

Praznik Svetog Trifuna obeležava se različitim običajima širom Srbije. Vinogradari se upravo na njegov dan upućuju u vinograde, orezuju lozu i zalivaju vinom, verujući da će tako osigurati obilje i bolji kvalitet grožđa. U istočnoj Srbiji, sveti Trifun se poziva i Orezač ili Zarizoj, u skladu sa običajem orezivanja loze.

Pored običaja u vinogradu, postoje i verovanja koja se tiču vremenskih uslova. Smatra se da će kišovita i rodna godina slediti ako na Trivunjdan pada sneg, dok će sušna godina nastupiti ako je dan vedar.

Ovaj praznik nije samo vreme za obavljanje običaja, već i vreme za zamisli o mudrosti i veri Svetog Trifuna, koje se proslavljaju i slave širom Srbije.


#   SPC   vinogradi   istorija   Sveti Trifun   vinova loza
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima