Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju svečeno obeležen 9. oktobar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.10.2021. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca pijeteta na spomen obeležje palim borcima u Narodno oslobodilačkom ratu od 1941 do 1945 godine u Prokuplju je uz sve državne počasti obeležen 9. oktobar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

U Prokuplju svečeno obeležen 9. oktobar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Na spomenik oslobodiocima vence i cveće položile su delegacije Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović sa saradnicima, kao i delegacije boračkih udruženja i organizacija među kojima su bili predstavnici SUBNOR-a , Udruženja poštovalaca srpskih ratnika od 1914 do 1920, Udruženja rezervnih vojnih starešina i druge.

Pozdravljajući prisutne delegacije i građane Prokuplja gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je rekao da je 9. oktobra dan kada se sećamo žrtava i klanjamo se njima znanih i neznanih junaka, koji su dali svoje živote za slobodu i zauvek ih uzidali u budućnost zemlje Srbije.

On je podsetio da je Prokuplje prvi put u Drugom svetskom ratu oslobođeno, na današnji dan 1941. godine, i tih ratnih godina, kao i mnogo puta ranije kroz istoriju, Topličani su pokazali večno stremljenje ka slobodi hrabro suprostavivši višestruko brojčano nadmoćnijem neprijatelju.

-Topličani su oduvek baštinili antifašističku tradiciju, u oba svetska rata oni su dali ogromne žrtve u borbi za slobodu. Braneći ljudska prava i vrednosti na kojima se temelji moderna svetska civilizcija, heroji Toplice su večno upisani u sećanje svojih potomaka i život svog kraja. Toplica je tokom Drugog svetskog rata slobodu platila sa 30 hiljada žrtava i dala 20 narodnih heroja.

Rat se završio pobedom slobodarskih snaga. Rezultat je naša sloboda, mir i naša zahvalnost precima, koji su najbolje znali koliko je visoka cena slobode i kako je njena vrednost nemerljiva. Pamteći njihovo junaštvo i negujući sećanje na narodno oslobodilačku borbu za buduća pokolenja, mi nalazimo snage, da danas u slobodi, vodimo svoju borbu za bolji život naše dece i budućih generacija, rekao je gradonačelnik Aranđelović.

On je ocenio da su mir i sloboda  neprocenjive vrednosti i zato se nikome ne sme dozvoliti da ugrozi slobodu stečenu grobovima naših predaka.

-Uvek ćemo se svom snagom odupirati zlu, slobodni da odlučujemo o svojoj budućnosti, svesni odgovornosti koju imamo prema našim potomcima. Zahvaljujući pobedi, dobra nad zlom, koja je izvojevana prilikom oslobođenja i tog 9. oktobra 1941. i konačne slobode 1944. godine, mi danas možemo da živimo i uživamo u savremenom i slobodnom Prokuplju. Upravo radi bolje budućnosti moramo se ostvariti na svim poljima. Znali smo svoje prioritete i zahvaljujići dobrom planiranju i saradnji sa republičkim institucijama u proteklom periodu renovirali škole i vrtiće, trudili smo se da sigurnim korakom obnavljamo privredu Prokuplja, i gradimo infrastrukturu. Uložili smo napor da grad dobije nove kulturne i obrazovne sadržaje kako bi postao bolje, kvalitetnije i lepše mesto za život svih, istakao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranćelović naglasivši da je zajednički zadatak svih da izgrade Toplicu i Prokuplje po meri svih njenih građana.

U kulturno zabavnom delu programa pred spomen obeležjem palim borcima u NOB učestvovale su učenice Muzičke škole „Kornelije Stanković“, Dunja Marković i Kalina Pavlović pod upravom profesorice muzike Sanje Stojković i recitator učenica Osnovne škole „Ratko Pavlović -Ćićko“, Marta Jordaćijević.

Da podsetimo 9. oktobra 1941. godine partizani iz Toplice organizovali su oružani napad na Prokuplje kako bi oslobodili svoje drugove i simpatizere zatočene od strane nemačkih okupatora. Taj oružani napad bio je među prvim narodnim pobunama protiv fašističkog okupatora u tada porobljenoj Evropi. U napadu na tadašnji fašistički zatvor i komandu okupacionih snaga rodoljubi su oslobođeni iz zatočeništva i Prokuplje je  oslobođeno.


#   Prokuplje   Toplica reka   Drugi svetski rat   Dan oslobođenja   Milan Aranđelović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima