Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Usaglašeni zahtevi studenata

rssBookmark and Share

Beograd 10.04.2017. Danas

Protesti protiv diktature, koji su započeli kao studentski, a prethodnih dana prerasli u građanske, ušli su danas u drugu nedelju svakodnevnog održavanja. Protesi su počeli u 18 časova a studenti iz svih gradova usaglasili su svoje zahteve.

Usaglašeni zahtevi studenata

Kako se navodi, u saopštenju demonstranata pročitanog na današnjem protestu "studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danim protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje".

Zahtevi su:

1. Ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem" i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.

2. Fer i slobodni izbori - traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

- Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova - navodi se u saopštenju.

3. Sloboda medija - smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

4. Departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima).

5. Decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

6. Promena prioriteta socijalne i ekonomske politike

7. Zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika.

8. Zaštita životnog standarda stanovništva.

9. U potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Komentara: 0


#   Beograd   Aleksandar Vučić   protest   RIK   sloboda medija   predsednički izbori 2017
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima