Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ustavni sud osporio Zakon o prekršajima: Registracija vozila bez provere

rssBookmark and Share

Vranje 16.11.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Novina da se prilikom registacije vozila vrši provera vlasnika kroz registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa, po odluci ustavnog suda više neće važiti.

Foto: Urban City Radio
Foto: Urban City Radio

Kada će odluka ustavnog suda zaživeti u praksi nije poznato, ali je izvesno da će Zakon o prekršajima morati da se menja u tom delu - član 336  Zakona o prekršajima po kome građani koji nisu izmirili određene novčane kazne ne mogu da dobiju ili obnove neka dokumenta kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.

Zahtev za ocenu ustavnosti ove odredbe Zakona o prekršajima, podneo  je Zaštitnik građana Saša Janković. Glavni argument zaštitnika građana se odnose na posledice upisa građana u registar novčanih kazni.

Naime, ovaj član predviđa da se u svrhu naplate izrčene novčane kazne, troškova postupka i drugih dosuđenih novčanih iznosa koji su evidentirani u registar novčanih kazni, kažnjenom licu dok ne izmiri dug, neće dozvoliti: izdavanje vozačke  i saobraćajne dozvole, potvrde o registraciji i registracione nalepnice i odjava vozila. Da bi se osoba izbrisala iz registra potrebno je podneti dokaz o uprati, što u praksi traje dan ili dva. Tek nakon brisanja iz registra, vozilo se recimo moglo registrovati.

Ustavni sud  je na sednici od  3. novembra ovu odredbu Zakona o prekršajima oglasio za neustavnu. Kada će se procedura izmene zakona biti pokrenuta za sada nije poznato.


#   Vranje   vozila   Saša Janković   zaštitnik građana   registracija   Ustavni sud   Prekršajni sud   novčane kazne
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima