Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uvećane jednokratne isplate za novorođenu decu

rssBookmark and Share

Leskovac 22.02.2013. Autor: T.S.

U Leskovcu, od početka godine dvostruko su uvećane jednokratne isplate za novorođene bebe. Nove podsticajne mere aktuelna vlast najavljuje u drugoj polovini godine.

Uvećane jednokratne isplate za novorođenu decu

Grad Leskovac doneo je nove mere za podsticaj rađanja. Jednokratne isplate za novorođenu decu su uvećane, a na iznos koje bebe dobijaju utiče da li su njihove majke u radnom odnosu.

Oni koji je dobro poznaju jednostavno kažu, hrabra žena, jer Ivana Veljović, novinarka Radio Leskovca je majka petoro dece. Sa suprugom profesorom klavira gaji četiri ćerke i jednog sina. Po važećem zakonu peto dete, četvorogodišnja Olga, nije imala pravo ni na kakvu pomoć.

"Svi mi koji imamo više dece ne rađamo ih zbog države već zbog sebe, ali naravno da je  svaka vrsta pomoći dobrodošla", kaže Ivana.

A posebno u prvim danima života kada treba kupiti svu neophodnu pomoć za novog člana porodice. Onoliko koliko budžet dozvoljava kako bi se dala podrška rađanju od Nove godine uvode se nove mere. Nakon što su najpre u iznosu od 6,5 miliona dinara izmirene obaveze prema porodiljama za proteklih godinu i po dana. 

"Umesto dosadašnjih 5.000 dinara, sve bebe čije su mame zaposlene dobijaće 10.000 dinara, a one čije mame nemaju posao po 20.000 dinara. U drujoj polovini godine razmišljamo i o novim merama", kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Maja Jovanović je zaposlena, što znači da će dobiti 10.000 dinara. Iako od starije ćerke ima dosta i bebi opreme i garderobe, kaže, za novorođenče uvek mnogo treba.

"I sami znate da za prinovu nikada nije dosta. Zato ovakva pomoć znači", kaže Maja.

Koliko će ova mera uticati na rađanje u leskovačkom kraju teško je reći, ali dobra vest iz Leskovačkog porodilišta je da je višegodišnji pad u broju novorođenih beba zaustavljen.

"Pad je zaustavljen i to je u ovom trenutku najvažnije. Posle osam godina prvi put, za razliku od prethodnih kada se iz godine u godinu rađalo po 50 do 80 manje beba, sada u 2012. godini imamo tri bebe više", kaže načelnik odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Leskovcu Srđan Mitić.

Mariji Dojčinović je u naručje stigao prvenac, u ovom trenutku zbog pre svega materijalne situacije,kako kaže, o drugom detetu ne razmišlja.

"Za sada ne, kasnije možda. Nikolu sam čekala više od četiri godine, hvala Bogu da je tu", kaže Marija.

Ipak samo u januaru bilo je i trećih porođaja, pa i jednog šestog. Između dva popisa u Leskovcu je manje 8.000 ljudi, pa bi, kako kažu, valjalo razmišljati o povlasticama za višečlane porodice.

U ovom trenutku jedino se u vrtićima odobrava popust od 20 odsto za boravak trećeg deteta što je, u zavisnosti od skale plaćanja, na mesečnom nivou, ušteda između 500 i 1.000 dinara.


#   Leskovac   Goran Cvetanović
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima