Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Viši sud Niš: Više predmeta rešeno 2013.

rssBookmark and Share

Aleksinac 02.03.2014. Tanjug

Viši sud imao je prošle godine veći priliv za 1.084 predmeta i rešio je 800 predmeta više, nego 2012. godine što

Viši sud Niš: Više predmeta rešeno 2013.

Tokom 2013. godine Viši sud je u radu imao ukupno 6.740 predmeta i rešio je 5.946 predmeta, dok je ostalo nerešeno 794 predmeta, naveo je Krstić predstavljajući rezultate rada Višeg suda ove sedmice.

Višem sudu ostalo je 59 starih predmeta među kojima je 10 predmeta iz nadležnosti Okružnog suda u Prištini, rekao je vršilac funkcije predsednika Višeg suda Zoran Krstić i napomenuo da je apsurd da je po tim predmetima suda iz Prištine na Kosovu već postupano.

Viši sud u Nišu primio je u rad 672 predmeta iz nadležnosti Višeg suda u Beogradu i Višeg suda u Vranju na osnovu delegirane mesne nadležnosti kako bi tim sudovima pomogao zbog preopterećenosti, kazao je Krstić.

On je ocenio da je kaznena politika bila adekvatna i da je, na primer, zbog teškog ubistva jedno lice pravnosnažno osuđeno na 40 godina, što je treća po redu najteža kazna u praksi tog suda, dok je jedna osoba kažnjena na 30 godina zatvora zbog istog dela i ta presuda je nepravnosnažna.

Zbog pokušaja ubistva i ubistva osuđeno je 20 osoba, a najviše osuđenih je zbog krivičnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Zbog droge je osuđeno 65 osoba i njima je izricana kazna zatvora od tri do 10 godina, naveo je vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Nišu.

Govoreći o materijalnoj i kadrovskoj opremljenosti suda, Krstić je rekao da je prošle godine do novembra meseca radilo 19 sudija, a od tada 13, pošto je šest njih izabrano za sudije Apelacionog suda.

Kako je Višem sudu vraćena nadležnost odlučivanja u drugostepenim krivičnim predmetima, pojavio se problem nedostatka sudskog osoblja, posebno sudijskih pomoćnika, dok je tehnička opremljenost zadovoljavajuća, kazao je Krstić.

Prema njegovim rečima, Viši sud je konstantno opterećen problemom smeštaja, jer su u istoj zgradi još i Osnovni sud, a sa tužilačkom istragom povećao se i broj tužilaca i tužilačkih saradnika koji su, takođe, u istoj zgradi.

Od prioriteta u radu za ovu godinu Krstić je izdvojio rešavanje starih predmeta, unapređenje kvaliteta pravde i efikasnosti koja se sastoji u donošenju kvalitetnih odlika u razumnom roku.

Po pravu vršenja nadzora i angažovanjem Osnovnog suda u Nišu postignuto je smanjenje broja izvršnih predmeta za oko 12.000 i povećana je efikasnost naplate sudskih taksi, napomenuo je Krstić.

On je dodao da je primećeno kako je u radu tužilaštva došlo do povećanja broja predmeta odlaganjem krivičnog gonjenja ili priznanjem krivičnog dela što se odrazilo na manji priliv predmeta u krivičnoj materiji u Osnovnom sudu.

Spasić je rekao je da je u tom sudu nepopunjeno 12 sudijskih mesta što je u znatnoj meri otežavalo rad suda u 2013. godini.

Spasić je rekao da su u Osnovnom sudu u Nišu sačinili poseban program smanjenja starih predmeta.

Prema trenutnom stanju, u odnosu na ukupan broj predmeta u radu u krivičnoj materiji starih predmeta je 18,14 odsto, u istrazi 0,88 odsto, parnici 5,76 odsto, radnim sporovima 4,14 i ostavini 11,23 odsto.

Spasić je napomenuo da je Aleksincu vraćen Osnovni sud sa kancelarijom u Ražnju, a niškom Osnovnom sudu je ostala kancelarija u Svrljigu.


#   Aleksinac   Ražanj   Svrljig   sud   Zoran Krstić   viši sud   Osnovni sud
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima