Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Виши суд Ниш: Више предмета решено 2013.

rssBookmark and Share

Алексинац 02.03.2014. Танјуг

Виши суд имао је прошле године већи прилив за 1.084 предмета и решио је 800 предмета више, него 2012. године што

Виши суд Ниш: Више предмета решено 2013.

Током 2013. године Виши суд је у раду имао укупно 6.740 предмета и решио је 5.946 предмета, док је остало нерешено 794 предмета, навео је Крстић представљајући резултате рада Вишег суда ове седмице.

Вишем суду остало је 59 старих предмета међу којима је 10 предмета из надлежности Окружног суда у Приштини, рекао је вршилац функције председника Вишег суда Зоран Крстић и напоменуо да је апсурд да је по тим предметима суда из Приштине на Косову већ поступано.

Виши суд у Нишу примио је у рад 672 предмета из надлежности Вишег суда у Београду и Вишег суда у Врању на основу делегиране месне надлежности како би тим судовима помогао због преоптерећености, казао је Крстић.

Он је оценио да је казнена политика била адекватна и да је, на пример, због тешког убиства једно лице правноснажно осуђено на 40 година, што је трећа по реду најтежа казна у пракси тог суда, док је једна особа кажњена на 30 година затвора због истог дела и та пресуда је неправноснажна.

Због покушаја убиства и убиства осуђено је 20 особа, а највише осуђених је због кривичног дела неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога.

Због дроге је осуђено 65 особа и њима је изрицана казна затвора од три до 10 година, навео је вршилац функције председника Вишег суда у Нишу.

Говорећи о материјалној и кадровској опремљености суда, Крстић је рекао да је прошле године до новембра месеца радило 19 судија, а од тада 13, пошто је шест њих изабрано за судије Апелационог суда.

Како је Вишем суду враћена надлежност одлучивања у другостепеним кривичним предметима, појавио се проблем недостатка судског особља, посебно судијских помоћника, док је техничка опремљеност задовољавајућа, казао је Крстић.

Према његовим речима, Виши суд је константно оптерећен проблемом смештаја, јер су у истој згради још и Основни суд, а са тужилачком истрагом повећао се и број тужилаца и тужилачких сарадника који су, такође, у истој згради.

Од приоритета у раду за ову годину Крстић је издвојио решавање старих предмета, унапређење квалитета правде и ефикасности која се састоји у доношењу квалитетних одлика у разумном року.

По праву вршења надзора и ангажовањем Основног суда у Нишу постигнуто је смањење броја извршних предмета за око 12.000 и повећана је ефикасност наплате судских такси, напоменуо је Крстић.

Он је додао да је примећено како је у раду тужилаштва дошло до повећања броја предмета одлагањем кривичног гоњења или признањем кривичног дела што се одразило на мањи прилив предмета у кривичној материји у Основном суду.

Спасић је рекао је да је у том суду непопуњено 12 судијских места што је у знатној мери отежавало рад суда у 2013. години.

Спасић је рекао да су у Основном суду у Нишу сачинили посебан програм смањења старих предмета.

Према тренутном стању, у односу на укупан број предмета у раду у кривичној материји старих предмета је 18,14 одсто, у истрази 0,88 одсто, парници 5,76 одсто, радним споровима 4,14 и оставини 11,23 одсто.

Спасић је напоменуо да је Алексинцу враћен Основни суд са канцеларијом у Ражњу, а нишком Основном суду је остала канцеларија у Сврљигу.


#   Алексинац   Ражањ   Сврљиг   суд   Зоран Крстић   виши суд   Основни суд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима