Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najnovija vest: Svi hodočasnici u Svetoj zemlji su dobro, grupa sa Episkopom niškim Aresnijem je na teritoriji Egipta

rssBookmark and Share

Niš 07.10.2023. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Episkop niški Arsenije, koji zajedno sa vladikom timočkim Ilarionom i grupom hodočasnika boravi u Izraelu, kaže da su svi srpski hodočasnici dobro, kao i da je deo njih po planu puta već na aerodromu, a druga grupa blizu granice sa Egiptom. Najnovija informacija je da je grupa sa vladikom Arsenijem ušla na teritoriju Egipta, saznaje portal Južna Srbija Info iz proverenih izvora.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Vladika Arsenije navodi da u Izraelu boravi više grupa hodočasnika iz Srbije.

"Vladika timočki Ilarion i ja smo u jednoj grupi koja je krenula iz Niša 1. oktobra. Jedan deo grupe treba danas da se vrati u Srbiju, a drugi da nastavi pokloničko putovanje manastiru Svete Katarine na Sinaju u Egiptu", rekao je vladika.

Ta grupa koja danas treba da se vrati u Srbiju broji 54 hodočasnika, oni su krenuli iz Vitlejema, već su blizu aerodorma u Tel Avivu i imaju let u 22 sata.

"Svi su dobro, ali kako čujemo let je otkazan", rekao je vladika Arsenije i naglasio da pokušavaju da nađu rešenje za njihov povratak.

Sve vreme smo u kontaktu sa našom ambasadom u Tel Avivu koja je na visini zadatka, dodao je vladika Arsenije.

"Drugi deo grupe u kojoj smo ja i vladika timočki ima 35 putnika, naša grupa je oko 100 kilometara od granice sa Egiptom. Nadamo se da ćemo za sat vremena preći granicu, to je grupa koja je krenula iz Niša i svi smo bezbedni i dobro", rekao je vladika Arsenije.

Navodi da su brojni turisti i hodočasnici koji borave u Izraelu iz svih krajeva sveta iznenađeni situacijom.

"Čule su se eksplozije, PVO izraelske vojske, videli smo dim u daljini, ali smo bili u hotelu do pre nekoliko sati, slušali uputstva naše ambasade i rešili sada kada se situacija smirila da krenemo na ranije planirane destinacije", dodao je vladika.

Ukazao je da jedna grupa srpskih hodočasnika iz Diseldorfa u Jerusalimu, kao i da su i oni dobro.

"Jedna grupa iz Srbije, iz Kraljeva i jedna srpska grupa iz dijaspore – Austrije i Švajcarske vratili su se juče. Jedna naša grupa iz Londona trebalo je da se danas vrati, verovatno su i oni na aerodromu", rekao je vladika Arsenije.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se rano jutros u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze.


#   Niš   Izrael   Vladika Arsenije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima