Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić sa predsednikom Bugarske u Dimitrovgradu

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 22.06.2018. Južna Srbija Info

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim boravio u Dimitrovgradu, gde su razgovarali sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Vučić sa predsednikom Bugarske u Dimitrovgradu

"Rekao sam im da, naravno, treba da se ponose bugarskim imenom i prezimenom i bugarskim korenima, da vole Bugarsku, ali  i da vole i poštuju svoju državu Srbiju", izjavio je predsednik Vučić i dodao da ne postoje veći problemi bugarske nacionalne manjine u Srbiji, jer  je rešeno i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku, u značajnijem iznosu nego što je ranije bio slučaj, kao i da je u najvećoj meri rešeno i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole.

Predsednici su položili vence na spomenik "Pametnik" na Neškovom brdu, gde su poginuli i Srbi i Bugari u bratoubilačkom ratu 1885. godine.

Vučić je izrazio nadu da ćemo uspeti jedni druge da nazivamo braćom, jer smo nedugo nakon ratova razumeli kakve smo greške pravili.

"Da ćemo poštovati i voleti jedni druge i da ćemo umeti da živimo, ne samo jedni pored drugih, već i i zajedno", istakao je Vučić i zahvalio bugarskom kolegi na poseti.

Predsednici Vučić i Radev su položili kamen temeljac za spomenik "Sveti Kirilo i Metodije", koji će biti postavljen na dan početka nove školske godine u istoimenoj gimnaziji u Dimitrovgradu.

"Mi smo ovde danas da bismo pokazali kakvi odnosi Srbije i Bugarske treba da budu u budućnosti", zaključio je predsednik Vučić  i poručio da se prave bolji uslovi za život svih građana Srbije, te da će sa povećanjem životnog standarda biti osigurana bolja budućnost.

Predsednici dve države obišli su i radove na petlji "Dimitrovgrad zapad" na Koridoru 10.

Predsednik Vučić  je rekao  da se ulaže u Dimitrovgrad i taj kraj Srbije, te da će auto-put do bugarske granice biti završen tokom godine i da će to biti moderna saobraćajnica, koja će nas spajati i sa Bugarskom i Turskom na istoku, ali i sa Mađarskom, Slovačkom i drugim zapadnim zemljama. On je istakao da  je Srbija svojim novcem mnogo toga uradila, zahvaljujući reformi javnih finansija iz 2014. godine.

"Za nas je važno da nastavimo saradnju, da je unapređujemo,  i da Srbi i Bugari budu mnogo bliži jedni drugima u budućnosti. Sve što smo uradili danas, pokazuje na koji način gledamo u budućnost i da smo u stanju da objektivno, i poštujući jedni druge, sagledavamo i prošlost", poručio  je predsednik Vučić.

Predsednik Republike  Bugarske Rumen Radev izjavio je  da je danas istorijski dan za dve zemlje, da je uveren u srpsko-bugarsko prijateljstvo, a predsedniku Vučiću zahvalio na ličnom angažovanju za prosperitet u regionu.  

"Sama želja da se dođe ovde, da se vidi o kakvim problemima se radi, pokazuje da Bugarska ima želju da pomogne i da ima želju da se situacija poboljša", zaključio je predsednik Radev, koji posetom Dimitrovgradu završava dvodnevnu zvaničnu posetu našoj zemlji.


#   Dimitrovgrad   Aleksandar Vučić   auto-put   Bugarska   kamen temeljac   srednje škole   Rumen Radev (Bugraska )
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima