Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zdravstveni sistem preopterećen, danas zaseda Krizni štab

Bookmark and Share

05.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

Za danas u 14 sati je zakazana sednica Kriznog štaba. Premijerka Ana Brnabić prethodno je rekla da će se na sednici razgovarati o vakcinaciji i tome šta još može da se uradi u borbi protiv koronavirusa.

Ilustracija
Ilustracija

Zdravstveni sistem u Srbiji je preopterećen. Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS, prof. dr Nebojša Lađević, rekao je za RTS da su Infektivna klinika i Kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

"Kapaciteti su popunjeni i uglavnom koliko se otpusti pacijenata iz ovih bolnica kući, toliko se novih pacijenata svakog dana primi", istakao je Lađević.

"Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom", poručio je Lađević.

Svaka treća osoba zaražena koronavirusom imaće barem jedan simptom dugotrajnog kovida i to tri do šest meseci nakon zaražavanja, pokazuje nova studija Univerziteta Oksford i Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.


#   Ana Brnabić   krizni štab   Koronavirus
@anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima