Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinju Filmski susreti u Nišu

rssBookmark and Share

26.08.2013. SR

Na Letnjoj pozornici u drevnoj niškoj Tvrđavi večeras počinje 48. festival glumačkih ostvarenja, na kome će biti prikazano 12 domaćih igranih filmova.

Počinju Filmski susreti u Nišu

Festival će početi simboličnom predajom ključeva grada glumcima, nakon čega će Veri Čukić biti uručena nagrada "Pavle Vuisić" koja se dođeljuje za životno đelo.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarnog filma o dobitniku.

Potom će biti prikazana dva filma "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića i "Mamaroš" reditelja Momčila Mrdakovića.

"Kad svane dan" je priča o penzionisanom profesoru muzike Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo.

Tragajući za istinom o sebi i svom poreklu profesor Miša traga i za malo poznatom istinom o logoru Judenlager Semlin, jednom od najstrašnijih nacističkih stratišta u srcu današnjeg Beograda.

Glavne uloge u filmu tumače Mustafa Nadarević, Predrag Ejdus, Nebojša Glogovac, Zafir Hadžimanov, Meto Jovanovski, Nada Šargin i Mira Banjac.

Film "Mamaroš" je priča o čoveku srednjih godina po imenu Pera koji živi u Srbiji u senci majke Mare. Njegova majka je penzioner i član bivše komunističke partije koja i dalje veruje u slavu socijalističke ideje. Nakon dobijanja Zelene karte oni beže iz Srbije za vreme bombardovanja 1999. godine.

U filmu igraju Bogdan Diklić, Mira Banjac, Sergej Trifunović, Anita Mančić i Bane Vidaković.

Na programu su i filmovi "Krugovi" Srdana Golubovića, "S-kidanje" Koste Đorđevića, "Država" Jelene Marković, "Odumiranje" Miloša Pušića, "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, "Falsifikator" Gorana Markovića, "Ljubav dolazi kasnije" Hadži-Aleksandra Đurovića i "Gde je Nađa" u režiji osam autora.

Pretposlednje festivalske večeri ljubitelji filmske umetnosti moći će da pogledaju filmove "Led" Jelene Bajić Jočić i "Artiljero" Srđe Anđelića, a na zatvaranju i dva srednjometražna filma o temama iz srpske istorije van konkurencije za nagradu.

Premijerno će biti prikazani "Put ružama posut" u režiji Marka Novakovića i niški igrani film "Ponoćna molitva", reditelja Bobana Rajkovića.

Na Festivalu, koji se završava 31. avgusta biće dodeljene tradicionalne nagrade "Naisa" - gran pri festivala, za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu, "Carica Teodora" i "Car Konstantnin" - nagrade za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu ulogu, povelje za najbolju žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu, kao i nagrada za debitantsku ulogu.

U Nišu se ove godine obeležava 17. vekova od potpisivanja Milanskog edikta, te će u okviru jubileja biti prikazan Ciklus italijanskih arheoloških filmova.

Filmski susreti ili Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu održava se od 1966. godine.

Komentara: 0


#   festival   film   Filmski susreti   Mira Banjac   Sergej Trifunović   Pavle Vuisić   Nebojša Glogovac   Bogdan Diklić   Gran pri
@WhistlerDick @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}