Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Medicinski radnici odlaze da rade u Norvešku

rssBookmark and Share

Toplica reka 24.10.2011. Autor : S.Radović | Izvor: JužnaSrbija

Više od dvadeset zdravstvenih radnika do sada je napustilo Zdravstveni centar “Toplica” u Prokuplju zbog odlaska na rad u Norvešku ili neku drugu stranu zemlju.

Medicinski radnici odlaze da rade u Norvešku

U Norveškoj uglavnom nalaze posao u staračkim domovima gde rade poslove bolničara, što je niži status u odnosu na onaj koji su imali u Srbiji kao medicinski radnici.

-Imamo slučaj lekara, viših medicinskih tehničara koji su bili glavni tehničari pojedinih službi i odeljenja, kao i medicinske tehničare sa velikim iskustvom u radu na najodgovornijim radnim mestima koji su nas napustili i otišli da rade u Norveškoj, Kaže Jelena Pantović Pi ar Zdravstvenog Centra ''Toplica'' .

Pantovićeva kaže da je ova zdravstvena ustanova u kontaktu sa bivšim radnicima i da su oni zadovoljni tamošnjom zaradom, ali ''nije im lako da se adaptiraju na klimatske uslove i teško im pada što u profesiji ne mogu da daju svoj maksimum''.

-Ovo je još jedan indikator situacije u kojoj se nalazi naša zemlja a posebno jug Srbije, jer svi ovi ljudi nisu videli perspektivu za svoju decu u domovini. Najveći broj njih već je preselio svoje porodice u novu sredinu, kaže Dragan Dinića direktor zdravstvenog centra ''Toplica'' u Prokuplju.

Sa druge strane u kuršumlijskom Domu zdravlja medicinskih tehničara i sestara ima na pretek,dok lekara pogotovo specijalista nedostaje pa su tako građani prinuđeni da i za najmanje sitnice odlaze u Zdravstveni centar ''Toplica'' u Prokuplju na šta su kako kažu veoma ogorčani.

Dok je na čelu ove zdravstvene ustanove bila Dr Uranije Petrović lekari specijalisti iz opšte bolnice u Prokuplju su barem po jednom nedeljno dolazili u Dom zdravlja u Kuršumliji gde su pregledali pacijente, međutim otkako je na čelu doma zdravlja došla Dr Ljiljana Arsenijević sa takvom praksom je prekinuto.

Zabrinjava podatak da u ovoj zdravstvenoj ustanovi ima svega jedan specijalista urgentne medicine,kao i da pojedini lekari imaju više od hiljadu svojih pacijenata dok neke njihove kolege imaju daleko manji broj.

-Gužve su velike, lekari posebno na medicini rada i opštoj praksi jedva stižu da pregledaju sve pacijente,imamo doktore koje imaju oko 1.500 pacijenata, Kaže medicinska sestra iz Kuršumlijkog Doma zdravlja.

 


#       Dragan Dinić   Zdravstveni centar   Dom zdravlja   radnici   Toplica reka   Jelena Pantović   Ljiljana Arsenijević   lekari specijalisti   medicinska sestra   jug Srbije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima