Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pakslovid je dostupan u Srbiji, ali nije za svakog – šta treba da znate o novom leku protiv kovida

Bookmark and Share

13.02.2022. RTS, Južna Srbija Info

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za RTS je objasnila ko će moći da primi lek i kako se koristi.

Pakslovid je dostupan u Srbiji, ali nije za svakog – šta treba da znate o novom leku protiv kovida

Ko sme da primi paksolovid 

Objašnjava da jedna komponenta leka - ritonavir - zbog načina metabolisanja u organizmu ima značajan potencijal da stupa u interakcije sa mnogobrojnim lekovima što bi moglo da dovede do neželjenih efekata ili pak da umanji dejstvo pakslovida.

"Iz tog razloga je i odluka na nivou Ministarstva zdravlja da se odluka o propisivanja leka donosi na tercijarnom nivou i podržana je protokolom broj 13 koja je uvrstila pakslovid, naveden je spisak lekova koji ne smeju da se koriste u isto vreme sa pakslovidom", ističe gošća Dnevnika.

Pacijentima neće biti omogućen pristup leku bez konsultacije sa lekarom.

"Pakslovid je namenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti", napominje Mitrašinovićeva.

Dodaje da nije namenjen mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega.

U sprovednim kliničkim studijama lek je bio ispitan na pacijentima zaraženim deltom.

"Poznajući mehanizam dejstva pakslovida koji ne zavisi od spajk proteina, realno je očekivati uverljivu efikasnost i protiv omikron soja i drugih sojeva", kaže Mitrašinovićeva.

Komentara: 0


#   Koronavirus   Agencija za lekove   Pakslovid lek korona
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima