Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vodeći srpski kardiolozi na skupu u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 17.03.2023. Južna Srbija Info

Pred više stotina zvanica i stručnjaka iz oblasti kardiologije, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, zvanično je otvoren stručni kongres “Kardionaisus X”, koji jubilarno, već desetu godinu zaredom, organizuje Klinika za kardiologiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra.

Vodeći srpski kardiolozi na skupu u Nišu

Prema najavama organizatora, tokom četvorodnevnog stručnog simpozijuma, više od 40 eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva, u 19 sesija, predstaviće sve nove evropske preporuke za prevenciju, dijagnozu i lečenje kardiovaskularnih bolesti, koje su prema zvaničnim statističkim podacima, vodeći uzrok povećane stope smrtnosti u svetu.

Pored generalnog direktora niškog UKC-a, prof. dr Zorana Perišića, dekanice Medicinskog fakulteta niškog Univerziteta, prof. dr Dobrile Stanković- Đorđević i rukovodioca Klinike za kardiovaskularne bolesti, doc. dr Tomislava Kostića, svečanom otvaranju, prisustvovao je i veliki broj lekara svih relevantnih zdravstvenih ustanova koje se bave lečenjem bolesti ali i brojni studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu .

U godini, koja je, kako kažu nadležni sa kardiološke klinike niškog Univerzitetskog kliničkog centra, posebno važna za ceo kolektiv, jer donosi nekoliko jubileja- 55 godina od osnivanja Koronarne jedinice, 45 godina od ugradnje prvog pejsmejkera, 20 godina rada interventne kardiologije i čak deceniju od “osnivanja” škole ultrazvuka srca, ovogodišnji jubilarni kongres i sam broj zvanica i sastav predavača, samo je dokaz uspeha dugogodišnjeg rada osoblja čitave Klinike i svesrdnog zalaganja svih nadležnih, da budu među najboljima u svom poslu u Srbiji, a i šire.

Prvi čovek niškog Univerzitetskog kliničkog centra, prof. dr Zoran Perišić, koga inače smatraju jednim od najboljih u struci, kada je u pitanju interventna kardiologija u zemlji i inostranstvu, ističe da je izuzetno ponosan na sve svoje kolege i na uspehe koje godinama ostvaruju u oblasti lečenja bolesti srca.

“Ovo je kruna naučnog rada niške kardiologije gde pokazujemo ono što radimo i znamo.Kardiologija vidi svoje mesto unutar jakog kliničkog centra i nas ne iteresuje neka druga koncepcija rada osim ove koju imamo i zato podržavamo sve ove ideje koje dovode u svim organizacionim jedinicama do ovakvih kongresa, ovakvih sastanaka i ovakvih naučnih skupova.To je ono što je uloga nastavno naučnog centra. Ne samo lečenje pacijenata već i stvaranje novih, kvalitetnih lekara „, rekao je prof.dr. Perišić.

Timskim radom, dobrom radnom atmosferom i istaknutim učešćem, niška Klinika za kardiologiju, prepoznata je u srpskoj i svetskoj kardiologiji, a kako navodi rukovodilac ove organizacione jedinice UKC Niš, doc. dr Tomislav Kostić, zahvaljujući stalnom usavršavanju i težnji da budu još bolji lekari , ova Klinika je danas u prilici da pruži najbolje moguće lečenje, svim pacijentima koji gravitiraju ka ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi tercijarnog tipa južno od prestonice.

„Veoma sam ponosan na to što smo uspeli da ove godine okupimo 250 učesnika i ne sumnjam da će tako biti i svih narednih godina.Ovo je važan skup i važan događaj kako za niško zdravstvo tako i za kardiologiju u čitavoj Srbiji“, rekao je doc.dr Kostić.

Prema navodima niških stručnjaka, kao jedina tercijarna ustanova ovog tipa na jugu Srbije, ponosni su što mogu da prikažu slučajeve iz njihove kliničke prakse, transtorakalne i transezofagealne ehokardiografske dijagnostike, kao i slučajeve iz interventne kardiologije, pejsmejker centra i elektrofiziološke laboratorije. Jedna od sesija, pod nazivom „HEART TEAM“ biće i zajedničko predstavljanje rezultata rada kardiologa i kardiohirurga iz različitih ustanova Srbije.

Prema rečima svih nadležnih i organizatora „Kardionaisusa X“, jedan od najbitnijih faktora uspeha celokupnog zdravstva u Nišu, jeste zapravo sama naučna baza, gde se obrazuju i oblikuju mladi kadrovi u zdravstvu, a to je Medicinski fakultet niškog Univerziteta.

„Ovaj kongres okuplja najuglednije srpske kardiologe, one koji su sasvim sigurno nosioci progresa u ovom delu Evrope, a istovremeno idu u korak sa svetskim trendovima u ovoj oblasti medicine. Medicinski fakultet se ponosi niškim kardiolozima i svojom kardiologijom koja zahvaljujući izuzetno kvalitetnim lekarima ima odličnu perspektivu.Medicinski fakultet će nastaviti da pruža podršku i otvara nove perspektive za razvoj niške kardiologije“, rekla je na otvaranju prof.dr Dobrila Stanković Đorđević dekanica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Učešće u predavanju na jubilarnom kongresu i ove godine, već po tradiciji, imali su i predstavici struke iz Instituta Niška Banja.

Tokom četiri dana kongresa, organizovane su i različite vrste radionica, poput ehokardiografska radionica, radionica intravaskularnog imidžinga, kao i radionica, na kojoj učesnici mogu da saznaju sve što ih interesuje o pejsmejkerima i savremenim trendovima vezanim za njihovu ugradnju i dalju kontrolu.

Komentara: 0


#   Niš   Zoran Perišić   seminar   kardiologija   Univerzitetski klinički centar niš
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima