Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба плаката "Идејна решења нових српских ћирилица"

rssBookmark and Share

Ниш 13.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Изложба плаката "Идејна решења нових српских ћирилица" у Галерији Нишког културног центра биће отворена је у среду. Ова изложба представља значајан допринос у ослобађању потенцијала српске ћирилице и признање њене важности након више од једанаест векова постојања.

Изложба плаката "Идејна решења нових српских ћирилица"

Кине Николић, рођен 1949. године у Врању, представио је своје идеје и нове концепте у вези са развојем српских ћириличних фонта. Николић је завршио техничку школу у Нишу, а затим је стекао образовање на Данској краљевској уметничкој академији у Копенхагену 1979. године, специјализујући се у области индустријског дизајна. После повратка у Србију 1982. године, радио је као професор у Уметничкој школи у Нишу на одсеку за дизајн индустријских производа.

Ова изложба представља његову ангажованост у области дизајна, посебно у вези са ћириличним писмом. Као и њен назив, изложба је фокусирана на развој и нова решења у дизајну српских ћириличних фонта. Ћирилица, која је настала крајем 9. и почетком 10. века на територији Македоније, је предмет интереса ове изложбе. Николић ће истражити начине како унапредити и модернизовати употребу ћириличног писма у савременом дизајну.

 


#   Ниш   изложба   ћирилица   Нишки културни центар   плакати   Галерија НКЦ
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима