Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све што треба да знате о – доручку!

Bookmark and Share

Београд 07.02.2018. Никола Стојановић

Да ли смемо да претпоставимо да сте „кликнули“ на овај наслов само зато што вам није јасно шта то има да се не зна о доручку и зашто је доручак тако посебан да се долази у стуацију да се о њему нешто ипак не зна колико год било речи о општеприхваћеном појму, али и радњи? Какву то филозофију крије доручак?! Полако. Сазнаћете све.

Све што треба да знате о – доручку!

Да ли знате зашто је доручак најважнији оброк у току дана? Да ли знате шта треба да једете за доручак, а шта не и зашто? Да ли знате да доручак у Београду или било ком другом ужурбаном граду у којем немате времена ни да се људски спремите за посао, а камоли спремите себи избалансиран оброк, ипак може да буде здрав и са становишта нутриционизма – прихватљив?

Зашто баш доручак у Београду узимамо као пример? Наравно, лако је Београд заменити било којим другим градом. Поента је да „доручак у Београду“ често није оно што је потребно вашем организму и вама, само зато што се у Београду живи брзо и нема се времена за посвећивање пажње и размишљање о здрављу па се, ето, деси да ујутру, у журби, свратимо у најближу пекару и пронађемо свој (нездрави) доручак. Ако мислите да је битно само да се једе, али не и то шта се једе за доручак (јер, као, имамо времена да потрошимо калорије, као да су само оне битне) – у гадном сте проблему!

Шта треба јести за доручак?

Иако је погрешно причати себи „ово смеш да једеш“ и „ово не смеш да једеш“ поента је да неке ствари заиста не треба јести за доручак. На пример, било која врста смутија јесте здрава и хранљива, али како не обилује протеинима – брзо ћете осетити глад! Ово даље значи да ћете вероватно посегнути за нездравом ужином и већ је и вама јасно куда ово води... Ако желите да једете смути за доручак, додајте му мало интегралног хлеба или пре смутија поједите јаја.

Мусли као и овсене каше који су „куповни“ нису добар избор за доручак иако се сматрају здравијом храном. Да не буде забуне – мусли и овсена каша јесу здрави али само када их сами припремате, а не купујете јер су готови производи препуни шећера који су све само не здрави! Исто важи и за воћни јогурт. Само „хомемаде“!

Веровали или не, сендвиче је у реду јести за доручак али, погађате, само оне које сте лично спремили. Бирајте пецива од целог зрна, а у сендвич ставите немасни сир и барено јаје или омлет који сте спремили са мало поврћа. Избегавајте високо калоричне намазе и сухомеснате производе јер не знате шта све (осим калорија) садрже. 

Ако желите да ваш доручак чак и у Београду где не знате где ћете пре буде здрав и хранљив или га припремите вече пре или ујутру устаните 15 минута раније. Сасвим довољно да паметно започнете дан!

Зашто је доручак најважнији оброк?

И птице на грани знају да је доручак најважнији оброк у току дана! Нутриционисти су давно утврдили да је овај оброк кључан за постизање добре концентрације, па није ни чудо што многе школе заправо нуде опцију доручка својим ученицима. Осим тога, уколико редовно доручкујете много су вам мање шансе да „зарадите“ неку од срчаних болести!

Уколико за доручак једете јаја, јогурт и месо, бићете сити већи део дана што вас спречава да се преједате у осталим оброцима и смањује вашу жељу за нездравом, брзом храном. 

Сада када знате све о најважнијем оброку у току дана, почните да правите паметније изборе!

Коментара: 0


#   Београд   исхрана  доручак
@
[ Додај коментар ]