Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Што више деце на спортским теренима

rssBookmark and Share

25.11.2015. Белами портал

На Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу одржан је иницијални састанак израде Програма развоја спорта града Ниша.

Ниш: Што више деце на спортским теренима

Састанак је организован у виду панел дискусије која је имала за циљ преглед постојећих истраживања у области спорта на нивоу локалне самоуправе, али и могућност да спортски аналитичари, радници, експерти изнесу и анализе из свог делокруга рада.

Панелу су присуствовали Милан Пешић, градски већник за омладину и спорт и професор др Милован Братић, декан Факултета спорта и визичког васпитања Универзитета у Нишу.

“На овај начин смо званично почели са програмом развоја спорта за период у наредне три године, аналогно Стратегији за развој спорта Републике Србије на основу које смо били у обавези да кренемо са израдом таквог једног програма”, каже градски већник за омладину и спорт, Милан Пешић. “Измењени закон о спорту донеће нам могућност да та Стратегије буде на десет година, зато смо се ми одлучили да се то у овом тренутку зове План развоја спорта и он ће бити озбиљна база за израду Стратегије спорта, када Закон то буде наложио”.

Према речима већника Милана Пешића, најважније у овом тренутку је да се прикупе квалитетни и добри подаци.

“Први пут се дешава да се то ради на факултету јер су, управо, они база и науке и струке, а одлучили смо се да имамо и једну широку коалицију када радимо један такав документ. У првом панелу да покупимо све оно што је битно за спортисте, да дођемо до битних података, а да касније кроз фокус групе, јавну расправу, дођемо до јасног и комплетног документа”, нагласио је Пешић.

Он даље објашњава, да ће стратегија одредити на који начин ће се издвајати средства из нашег буџета у наредном периоду.

“Сама стратегија на националном нивоу је имала недостатке у вези са школским спортом.Када већ говоримо о томе, морамо да кажемо да у школски спорт спада комплетан спорт, од основаца до студената. Ту је било мањих пропуста, и морамо да направимо алате како ћемо у будућности решети тај проблем и окупимо што више деце да се баве спортом и да негују здраве стилове живота, а за то ћемо дати квалитетна решења”, објашњава већник Милан Пешић и додаје:

“Сада имамо мале школе спорта које наплаћују родитељима сваку физичку активност деце. Нама је циљ да што више деце окупимо да се, пре свега, бесплатно баве спортом, уз помоћ стручњака који ће радити са њима. Деца морају пре одлуке да се баве спортом да прођу лекарски преглед, да са њима раде стручњаци који познају методологију рада са децом и студентима, и да дођемо до квалитетних решења када је у питању и наука и струка”, закључује Милан Пешић.

В. Петровић


#   спорт   деца   здравље   омладина   састанак   обука   Градски већник   стратегија   Милан Пешић   панел дискусија   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   лекарски преглед  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима