Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град препознаје потребу Факултета спорта и физичког васпитања да коначно добије свој простор

rssBookmark and Share

Ниш 23.12.2020. Јужна Србија Инфо

„Град препознаје потребу Факултета спорта и физичког васпитања да има коначно, после много година свој простор и да буде у комплексу Спортског центра Чаир. Све што је потребано да Град уради, завршићемо у најкраћем року, јер нам је важно да „Чаир“ максимално оживимо уз планирану изградњу стадиона“, изјавила је градоначелница Сотировски, поводом „оживљавања“ пројекта нове зграде ФСФВ.

Град препознаје потребу Факултета спорта и физичког васпитања да коначно добије свој простор

На овај начин би се решила два проблема. Факултет спорта, који је од самог оснивања без зграде и увек у улози подстанара, најпре при Филозофском факултету, а потом и Факултета заштите на раду, добио би свој дом, а зграда која већ деценијама чека власника и готово да је руинирана добила би коначну намену.

У прилог томе да је ова идеја на корак до реализације говори и одговор на одборничко питање које се тицало ове зграде градоначелнице Ниша Драгане Сотировски на једној од седница Скпштине града Ниша када је казала се зграда налази у пројекту Факултета спорта и физичког васпитања.

Поздрављајући препознавање и одлуку Града да подржи изградњу нове зграде ФСФВ у Нишу, факултета са најбољом позицијом у региону на Шангајској листи, декан проф. др Милован Братић је изјавио..

„Представници министарства су имали састанак са нама у два наврата и координирали смо активности тако што је факултет урадио идејно решење, идејни пројекат за спортски део факултета (салу и отворене терене) урадили смо и пројекат за адаптацију постојеће зграде.

КЛЕРП је урадио Урбанистички пројекат за цео комплекс. Тим састанцима су присуствовали и представници Европске инвестиционе банке. Пошто је тај простор намењен за спорт, рекреацију и здраствену заштиту потребно је да се уради пренамена и да поред тога буде и високо образовање.

Министарство је наш пројекат уврстило у план за наредну годину.

Европска инвестициона банка ће у оквиру програма оснаживања Високог образовања у Србији финансирати изградњу неколико факултета у Србији.

Постојећи кредитни грант је око 90 милиона евра.

За адаптацију и изгрању комплекса Факултета спорта у Нишу, на основу пројекта, потребно је око 6 милиона евра“.

Следећи корак, који је неопходан, је пренамена простора који мора да уради Град да би могли да пређемо на потписивање уговора са ресорним Министарством и Европском инвестиционом банком.


#   Ниш   спорт   Чаир   Драгана Сотировски   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима