Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grad prepoznaje potrebu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja da konačno dobije svoj prostor

rssBookmark and Share

Niš 23.12.2020. Južna Srbija Info

„Grad prepoznaje potrebu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja da ima konačno, posle mnogo godina svoj prostor i da bude u kompleksu Sportskog centra Čair. Sve što je potrebano da Grad uradi, završićemo u najkraćem roku, jer nam je važno da „Čair“ maksimalno oživimo uz planiranu izgradnju stadiona“, izjavila je gradonačelnica Sotirovski, povodom „oživljavanja“ projekta nove zgrade FSFV.

Grad prepoznaje potrebu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja da konačno dobije svoj prostor

Na ovaj način bi se rešila dva problema. Fakultet sporta, koji je od samog osnivanja bez zgrade i uvek u ulozi podstanara, najpre pri Filozofskom fakultetu, a potom i Fakulteta zaštite na radu, dobio bi svoj dom, a zgrada koja već decenijama čeka vlasnika i gotovo da je ruinirana dobila bi konačnu namenu.

U prilog tome da je ova ideja na korak do realizacije govori i odgovor na odborničko pitanje koje se ticalo ove zgrade gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski na jednoj od sednica Skpštine grada Niša kada je kazala se zgrada nalazi u projektu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Pozdravljajući prepoznavanje i odluku Grada da podrži izgradnju nove zgrade FSFV u Nišu, fakulteta sa najboljom pozicijom u regionu na Šangajskoj listi, dekan prof. dr Milovan Bratić je izjavio..

„Predstavnici ministarstva su imali sastanak sa nama u dva navrata i koordinirali smo aktivnosti tako što je fakultet uradio idejno rešenje, idejni projekat za sportski deo fakulteta (salu i otvorene terene) uradili smo i projekat za adaptaciju postojeće zgrade.

KLERP je uradio Urbanistički projekat za ceo kompleks. Tim sastancima su prisustvovali i predstavnici Evropske investicione banke. Pošto je taj prostor namenjen za sport, rekreaciju i zdrastvenu zaštitu potrebno je da se uradi prenamena i da pored toga bude i visoko obrazovanje.

Ministarstvo je naš projekat uvrstilo u plan za narednu godinu.

Evropska investiciona banka će u okviru programa osnaživanja Visokog obrazovanja u Srbiji finansirati izgradnju nekoliko fakulteta u Srbiji.

Postojeći kreditni grant je oko 90 miliona evra.

Za adaptaciju i izgranju kompleksa Fakulteta sporta u Nišu, na osnovu projekta, potrebno je oko 6 miliona evra“.

Sledeći korak, koji je neophodan, je prenamena prostora koji mora da uradi Grad da bi mogli da pređemo na potpisivanje ugovora sa resornim Ministarstvom i Evropskom investicionom bankom.


#   Niš   sport   Čair   Dragana Sotirovski   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima