Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светислав Пешић гостовао на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 12.01.2018. Спортска страна југа, TimeOut

Пред препуним амфитеатром на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу, један од најтрофејнијих европских кошаркашких тренера Светислав-Кари Пешић одржао је предавање на тему: “Актуелни моменат светске кошарке”.

Фото: ФСФВ
Фото: ФСФВ

На улазу у амфитеатар Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, великог тренера и сјајног селектора, Светислава Пешића и његове домаћине, проф. др Милована Братића декана и проф. др Миодрага Коцића продекана дочекала је на ногама препуна дворана студената, кошаркашких посленика и стручњака из Југоисточне Србије. И није могло без духовитог Каријевог коментара.

- Помислио сам да смо грешком дошли на неку занимљиву утакмицу.

Студенти, тренери и спортска јавност у региону имали су прилику да чују богата искуства јединог европског тренера који је освојио све титуле по категоријама на такмичењима под окриљем ФИБА. Тренутно ментор на програму стручног оспособљавања и усавршавања тренера при ФИБА обећао је студентима да ће ускоро поново бити гост на Факултету.

Поздрав великану српске кошарке, био је истовремено и признање генерацијама кошаркаша које је водио до европског злата (кадети и јуниори) две сениорске златне медаље освојио је са селекцијама двеју држава, окитио се у Бормиу златом на највећем и најугледнијем јуниорском такмичењу, да би круна каријере стигла у Индијанополису (2002.године) када је са моћном репрезентацијом освојио СП у конкуренцији чудесних Американаца и никад јаче репрезентације Аргентине.

- Требало би времена да се све наброји и на све подсети, али је пожељно чути још једном колико је био успешан у вођењу и клупских састава. Освајајо је Евролигу, Куп Радивоја Кораћа, Лигу првака, чак седам титула националног првака, четири пута освајао је са својим клубовима  национални Куп,сада је радно ангажован на фукцији ментора за усавршавање тренера по ФИБА програму- казао је у представљању драгог госта,продекан ФСФВ проф. др Миодраг Коцић.

Фото: ФСФВ

Једна тема је сјајно обрађена,са високим разумевањем и симпатијама прихваћена су његова размишљања и оцене "Актуелног комента у светској кошарци". Поздрављено је обећање да ће доћи поново и већ најавио тему" Тим билдинг". Споменуо студентима и присутним стручњацима како је његово правило да су за доброг тренера неопходни знање, преданост, рад, добра селекција, да је значајно имати добру комуникацију и разумевање са кошаркашима, да није без значаја успостављање и што бољих односа међу члановима екипе.

- Избор вежби и примењивост на екипу или за одређеу позицију, јесу врло битни за сваког тренера. Постоје различите вежбе чак и за исту позицију. Нова електронска опрема је добро дошла за планирање и припрему тренинга, која подразумева не само праћење и читање информација,већ и оцене и њихово коришћење.Оно што треба посебно знати је: селекција вежби и применљивост вас обавезују да научите и образујете играча, да у складу са тренутном ситуацијом на паркету то на најбољи начин примени - казао је између осталог Светислав Пешић.

Темпераментно казивање, са релаксирајућим досеткама, учинили су да Систем такмичења, посебно онај који се официјелно представља као Нев ФИБА Цомпетитионе Систем (2017. - 2021.) остави најдубљи утисак код присутних.

- Систем такмичења мора бити примењив за одређену државу или регион, треба да оногућава играчима да напредују, искажу индивидуални квалитет и доноси успех. Лако је разумети како је интерес спонзора, навијача, одређених клубова или националних савеза да учествују у такмичењу где рецимо наша Црвена Звезда мора да за седам дана одигра четири утакмице и томе додати путовања с краја на други крај Европе. Такав ритам такмичења,међутим,не омогућавца спровођење праве и квалитетне Методике тренинга. Несмемо никако изгубити из вида да су националне лиге и репрезентације у центру интереса кошарке, па и система такмичења. Покретач развоја спорта па и кошарке,пресудни за раст популарности су успеси репрезентативних селекција. На жалост у оваквом систему, млађи играчи не могу да напредују и ако мене питате, волео бих да се постојећи Систем такмичења сруши и то буквално данас.

Није штедео речи ни време, прекаљени стручњак Светислав Кари Пешић да препуном анфитеатру ФСФВ понуди још неколико аргумената и објашњења.

- Морате разумети, да у оваквом Систему такмичења играчи не могу да дају 100 одсто својих могућности на неколико узастопних утакмица. И за ту причу вам је довољна илустрација, феноменално издање Звезде против Жалгириса а који дан касније велики пад против Будућности. И то јесте опаравдање и објашњење: тешко је поднети све напоре, таква оптерећења од физичког до менталног. Падови су, на жалост неминовни, чак и у игри са мање вредним клубовима. Шта је са проценама оптерећења играча с којим можете пред утакмицу, како их релаксирати и спремити за обавезе које су колико сутра. Где је ту простор, време и могућности за корекцију сагледаних слабости. Како индивидуално радити ако вам је радна седмица испуњена само утакмицама и путовањима.

Власник једне дипломе, иако је завршио студије на два факултета, Светислав Пешић тражи у име струке, али и развоја кошарке у будућности да се промени Систем такмичења уз правило:

- Између два викенда може се одиграти само једна утакмица. Мора се уважити национални шампионат, јер само таква Лига ствара играче, у њима постају врхунски кошаркаши. А да би то постали треба им растеретити Систем такмичења, смањити број утакмица, а дати довољно времена за тренинге, за индивидуални напредак у својим клубовима. У противном остаћемо без врхунских асова, па и будућности кошарке.

Спортска страна југа, TimeOut


#   Ниш   кошарка   златне медаље   Светислав Пешић   Национални куп   Црвена Звезда   Миодраг Коцић   Time Out портал
@timeoutrs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима