Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Врању отворене Школске олимпијске игре

rssBookmark and Share

Врање 11.05.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Врање је домаћин највећег догађаја у школском спорту, десетих Школских олимпијских игара. Паљењем олимпијског пламена и ватрометом означен је почетак игара.

РТВ Врање
РТВ Врање

Спортисте и учеснике олимпијаде поздравили су министар спорта Вања Удовичић, шеф мисије Европске уније Мајкл Давенпорт, председник Савеза за школски спорт Жељко Танасковић и градоначелник Врања Зоран Антић.

Врање је осим по мераку и севдаху познато и по добрим резултатима на свим пољима. Бројни су појединци и спортски клубови који су промовисали град и ван граница наше земље.

Последњих година посебан акценат стављен је на развој школског спорта. Организација школске олимпијаде била је велики изазов за град и надамо се да ћемо бити добри домаћини, истакао је градоначелник Врања Зоран Антић који је поздравио спортисте из целе Србије.

На олимпијади у Врању учествоваће највећи број учесника. Око 7 хиљада ученика такмичиће се у 15 спортова што ће бити рекорд у досадашњој организацији.

"Желео би да ове игре буду успешне, да окупе велики број деце из целе Србије која ће се у Врању лепо осећати и дружити и кроз такмичења исказати оно најбоље у њима и сви ћемо се заједно радовати постигнутим спортским резултатима.", каже Зоран Антић- градоначелник.

Савез за школски спорт Србије организацијом школских спортских такмичења бави се од далеке 1969 године. Данас организује такмичења у 15 спортских дисциплина у пет нивоа такмичења. Они су организатори и ове школске олимпијаде.

"Ми данас из Врања шаљемо порукуСрбији, целој Европи да је спорт нешто што је лепо, нешто што је лепо и здраво.Желим свим такмичарима да се такмиче у духу олимпизма и фер плеја.", рекао је Жељко Танасковић- председник савеза за школски спорт Србије.

Европска унија подржава пројекте који промовишу спорт, фер плеј и дружење младих. Зато су они већ другу олимпијаду за редом партнери на пројекту. Министарство омладине и спорта на овај начин жели да подстакне младе да се окрену здравим стиловима живота и што више баве спортом.
"Школска олимпијада у свему представља најбоље наше заједничке вредности. Овде су се окупили најбољи спортисти и спортисткиње, вредни волонтер, ђаци репортери. Овај скуп представља Европу и свет и поносан сам на све вас.", каже Мајкл Давенпорт- шеф делегације ЕУ у Србији.

"Велика је част бити у Врању, пред рекордним бројем учесника олимпијаде и славити већ једну велику победу. Јер ће свако од вас постати идол својој генерацији, а сасвим сигурно и будућим генерацијама.", казао је Вања Удовичић- министар омладине и спорта.

Олимпијски пламен на путу до Врања прошаао је кроз 27 градова. Улицама Врања носили су је најбољи спортисти нашег града. Част да упале олимпијски пламен имали су Катарина Рангелов, Александра Јовановић, Ђорђе Стошић и Златан Петров.

У уметничком делу програма наступили су малишани вртића “Наше дете”, глумци позоришта “Бора Станковић”, Градско клултурно уметничко друштво “Севдах” и дувачки оркестар Ненада Младеновића.


#   Врање   Вања Удовичић   Зоран Антић   Мајкл Девенпорт   Бора Станковић   ученици   олимпијски пламен   Школска олимпијада   Школске олимпијске игре   спортски клубови   Савез за школски спорт   Ђорђе Стошић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима