Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Vranju otvorene Školske olimpijske igre

rssBookmark and Share

Vranje 11.05.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Vranje je domaćin najvećeg događaja u školskom sportu, desetih Školskih olimpijskih igara. Paljenjem olimpijskog plamena i vatrometom označen je početak igara.

RTV Vranje
RTV Vranje

Sportiste i učesnike olimpijade pozdravili su ministar sporta Vanja Udovičić, šef misije Evropske unije Majkl Davenport, predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković i gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Vranje je osim po meraku i sevdahu poznato i po dobrim rezultatima na svim poljima. Brojni su pojedinci i sportski klubovi koji su promovisali grad i van granica naše zemlje.

Poslednjih godina poseban akcenat stavljen je na razvoj školskog sporta. Organizacija školske olimpijade bila je veliki izazov za grad i nadamo se da ćemo biti dobri domaćini, istakao je gradonačelnik Vranja Zoran Antić koji je pozdravio sportiste iz cele Srbije.

Na olimpijadi u Vranju učestvovaće najveći broj učesnika. Oko 7 hiljada učenika takmičiće se u 15 sportova što će biti rekord u dosadašnjoj organizaciji.

"Želeo bi da ove igre budu uspešne, da okupe veliki broj dece iz cele Srbije koja će se u Vranju lepo osećati i družiti i kroz takmičenja iskazati ono najbolje u njima i svi ćemo se zajedno radovati postignutim sportskim rezultatima.", kaže Zoran Antić- gradonačelnik.

Savez za školski sport Srbije organizacijom školskih sportskih takmičenja bavi se od daleke 1969 godine. Danas organizuje takmičenja u 15 sportskih disciplina u pet nivoa takmičenja. Oni su organizatori i ove školske olimpijade.

"Mi danas iz Vranja šaljemo porukuSrbiji, celoj Evropi da je sport nešto što je lepo, nešto što je lepo i zdravo.Želim svim takmičarima da se takmiče u duhu olimpizma i fer pleja.", rekao je Željko Tanasković- predsednik saveza za školski sport Srbije.

Evropska unija podržava projekte koji promovišu sport, fer plej i druženje mladih. Zato su oni već drugu olimpijadu za redom partneri na projektu. Ministarstvo omladine i sporta na ovaj način želi da podstakne mlade da se okrenu zdravim stilovima života i što više bave sportom.
"Školska olimpijada u svemu predstavlja najbolje naše zajedničke vrednosti. Ovde su se okupili najbolji sportisti i sportistkinje, vredni volonter, đaci reporteri. Ovaj skup predstavlja Evropu i svet i ponosan sam na sve vas.", kaže Majkl Davenport- šef delegacije EU u Srbiji.

"Velika je čast biti u Vranju, pred rekordnim brojem učesnika olimpijade i slaviti već jednu veliku pobedu. Jer će svako od vas postati idol svojoj generaciji, a sasvim sigurno i budućim generacijama.", kazao je Vanja Udovičić- ministar omladine i sporta.

Olimpijski plamen na putu do Vranja prošaao je kroz 27 gradova. Ulicama Vranja nosili su je najbolji sportisti našeg grada. Čast da upale olimpijski plamen imali su Katarina Rangelov, Aleksandra Jovanović, Đorđe Stošić i Zlatan Petrov.

U umetničkom delu programa nastupili su mališani vrtića “Naše dete”, glumci pozorišta “Bora Stanković”, Gradsko klulturno umetničko društvo “Sevdah” i duvački orkestar Nenada Mladenovića.


#   Vranje   Vanja Udovičić   Zoran Antić   Majkl Devenport   Bora Stanković   učenici   olimpijski plamen   Školska olimpijada   Školske olimpijske igre   sportski klubovi   Savez za školski sport   Đorđe Stošić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima