Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пролом бања

rssBookmark and Share

Пролом Бања 30.10.2010. Извор: Политика

Извориште воде лековите за бубреге, Пролом бања је у сред ризнице културно историјских и природних споменика

Пролом бања

Пењете се обронцима планине Радан, на којима су куће са патином потока који испод њих протичу. Подсећа на неки давни Златибор којим су потоци протицали у тишини. На улазу у Пролом Бању, где фабрика воде и средњевековна Света Петка стоје тик једна уз другу, тишина још влада у јесењој магли која „брише” планинске врхове. Јарке октобарске руже и лимени певац на захукталим оџацима – моћ и немоћ живота на сваком кораку се преплићу.

– Долазим у Бању 12 година, као млад сам био скоро отписан због отказивања бубрега, а сада стопроцентно раде. Данас спадам у многобројне туристе, каже Влада Р.

О лековитости бањске воде „ Политика” пише још четрдесетих година прошлог века, по причи посетилаца који су, у време када је ту постојала само једна шупа, због њених извора спавали на ливадама: „Један човек бацио је у њену воду динар, а он се растопио! Другога су донели болесног, а он се вратио здрав, пешице. Оздравила је и жена која је хтела да ослепи”…Наводи се и да је Пролом Бању открио један бангави коњ ког је сељак оставио у Пролом планини да умре, а после није могао да га ухвати кад је чуо како јури планином. Планина Радан се, кажу још, налази на раскршћу „Змајевих бразда”које представљају „енергетске меридијане и преносе позитивну енергију земље.

Данас, у хотелу „Радан” налази се врхунска специјална болница за лечење бубрежних, желудачних и кожних болести изворском термалном водом. Вода са извора, истиче из свих славина уместо индустријске, лечи и болести јетре и жучи и гинеколошке, али и болести костију, због чега се у хотелу налази и савремени спа центар са топлим базеном поред обичног, ђакузи кадама и топлим клупама. И обични туристи, у договору са лекарима, овде могу да уплате и бисерну каду, масаже, блатне, ултразвучне и друге терапије. Од ове воде се за госте производе непастеризовано Пролом пиво са највећим процентом Б витамина међу европским пивима, као и сокови.

Полупансион у двокреветној соби кошта 2.000, а са терапијама од 2.600 до 2.800 динара. Пензионери имају попуст од 10 одсто. У сусрет дугој хладној зими, директор Пролом Бање Златко Вељовић најављује од 1. новембра до краја марта, промотивни боравак „Презимљавање”: за боравак од месец и више дана, пун дневни панисон, уз преглед и релакс програм, износи 1.600 динара у двокреветној соби. Уколико неко уплати за 2,5 месеца, бања га части боравком од додатних месец и по дана. Вељовић најављује наставак реновирања и градњу летњег базена.

Пешачка стаза води до цркве Лазарице. Обновљена, она је једна од ретких сачуваних цркава брвнара у топличком крају. Име носи по томе што се у њој причестио део војске цара Лазара одлазећи у Косовски бој. Отуд и веровање да је природно чудо које се налази у њеној порти – шест увијених стабала шљивиног дрвета која је окружују – сведочанство о поласку војске у Бој. Како објашњава Славиша Јовановић, водич и маркетинг менаџер предузећа „Планинка”, по легенди су шљиве изненада почеле да се увијају док је српска војска, превелика за малу цркву, кружила око ње предвођена свештеником. Шљиве су остале увијене, каже легенда, чекајући да се ратници врате да се исправе …

Загонетно је то што увек има шест увијених шљива, додаје саговорник, јер кад се једна суши истовремено расте увијено ново стабло, док су шљиве које их окружују потпуно праве! Творци легенде одговарају на то да је војска шест пута обишла око цркве.

Пролом Бања се, иначе, налази изнад Куршумлије, прве Немањићке престонице у којој је Немања посветио манастир Свети Никола Сави а он овде крстио првог верника. Рушен и пљачкан за време велике сеобе Срба, чека обнову за коју је предузеће „Планинка” урадило пројекат. Због битности српских светиња овог краја, становништво жели да се Куршумлији (по турском месту где су се од олова правили куршуми), врати стари назив Беле цркве. Очекују се и ископавања брда изнад манастира за које се претпоставља да је било Немањићки град што би, поред неолитског налазишта Плочник било једно од главних археолошких вредности краја.„ Више новца је утрошено на путеве римских царева него за обнову срспких светиња”, каже Јовановић.

Из Бање се сада организује и ноћни обилазак Ђавоље вароши са пикником. Поред Етно крчме, у Бањи постоји и Крчма – рибњак калифорнијских пастрмки поред које је и мини зоолошки врт.

У приватном смештају је ноћење 400 динара, а у Гаретовом конаку пансион у двокреветној соби, уз мали велнес, 1.500 до 1.700 динара, каже власник Дејан Ћурчић, наследник некадашњег власника Бање прадеде Раденка, који, по писању тадашње „Политике”, болеснима није наплаћивао воду.

----------------------------------------------

Специјалитети и цене у кафанама

Специјалитети овог краја су јагњетина испод сача, пита редница, бели качамак са топљеним сиром, паприке с кајмаком, али и ракија од дивље крушке. Иначе, пређело топличка закуска може да се поручи за 250 динара, 10 ћевапа је исто толико, доручак од три јаја кошта 85 динара, док Пролом пиво кошта 55 мало а 80 динара велико, а Пролом сокови 90 динара. Порција пастрмке у кафанама је око 300 динара, кафа је 50 до 70 динара. Мирјана Никић

Коментара: 0


#   Пролом Бања     Златко Вељовић   манастир   Радан   Свети Никола   Света Петка   Манастир Свети Никола   специјална болница   зоолошки врт
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима