АКС: Отворено писмо председнику Србије Томиславу Николићу

Београд 05.11.2014. Јужна Србија Инфо

Поводом саопштења Председника Републике Србије, Томислава Николића, од 05. новембра 2014. године, Адвокатска комора Србије се обраћа Председнику отвореним писмом

АКС: Отворено писмо председнику Србије Томиславу Николићу

Писмо преносимо у целости:

Поштовани Председниче Републике Србије, г-дине Николићу,

Пре свега изражавамо задовољство што је први пут од стране дела извршне власти признато да су постојали ОПРАВДАНИ ЗАХТЕВИ АДВОКАТСКИХ КОМОРА. Упркос врло јасној правничкој аргументацији коју смо изнели, скоро два месеца представници извршне власти понижавају и вређају адвокатуру, повезују је са мафијом и тајкунима, називају нас политикантима, прете слободно-мислећој интелигенцији.

Стога још једном истичемо да Ваше признање о постојању „ОПРАВДАНИХ ЗАХТЕВА АДВОКАТСКИХ КОМОРА“ представља један од првих, али недовољан, корак у разрешењу институционалне кризе у којој се налази Србија.

Одговорно тврдимо да не одговара истини део саопштења у коме стоји да су сада предложене измене и допуне ЗОЈБ и ЗОПН у складу са Уставом Србије, а још мање да је тачно да се проглашењем „стварају услови за наставак рада“ адвоката.

Поштовани г-дине Председниче, као адвокати смо слободни да Вам добронамерно укажемо да Вас не саветују добро. Онај ко Вас је саветовао да се у саопштењу упустите у оцену уставности предложених измена закона, дао је погрешан савет. Препустите то оном ко је за то надлежан – Уставном суду Републике Србије.

Али поздрављамо то што сте у саопштењу покренули полемику о темама на које безуспешно указујемо већ два месеца. Спорни закони нису само противуставни, већ су из низа других разлога штетни за државу Србију и грађане Србије! Читајући Ваше саопштење, изражавамо задовољство чињеницом да се ипак чуо наш глас о томе колико је држава Србија себи ускратила прихода, о томе какву је нову касту направила, о томе како се мали број људи за само два месеца обогатио! Мора се у Србији покренути питање ко је то дозволио и са каквим мотивима!

Ми нашим протестом не штитимо само нашу професију. Ми нашим протестом штитимо УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, УСТАВНИ И ПРАВНИ ПОРЕДАК, ЕЛЕМЕНТАРНЕ СЛОБОДЕ И ПРАВА ГРАЂАНА СРБИЈЕ! Када браните такве вредности, не смете одустати од захтева за које искрено и из срца верујете да су „ОПРАВДАНИ“!

Стога ми свој протест настављамо, јер сматрамо да нису испуњени захтеви адвокатуре, а због којих смо почели протест.

АДВОКАТСКА КОМОРА СРБИЈЕ

#   Београд   Томислав Николић   адвокатска комора   измена закона   отворено писмо
@predsednikrs @