Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексинчани пију прљаву воду!

rssBookmark and Share

Алексинац 02.08.2015.

Иако су недавно објављени резултати петогодишње анализе воде, Алексинчани не верују надлежнима.
Кажу, имају добар разлог за то.

Алексинчани пију прљаву воду!

Недавно је завршена петогодишња анализа у фабрици за прерау воде "Бресје". Иако је званично вода из Бованског језера, којом се Алексинац и околна насеља снабдевају, исправна, Алексинчани све мање верују званилним резултатима.

Редакцији портала Алексинац.Нет се јавило неколико жена, које су се жалиле да им веш буде прљав након прања. Зато су сараници овог портала покушали да "одокативно" провере квалитет воде.

Наизглед чиста, али уколико воду сипете у већу посуду приметићете да је тамније боје.

Уколико покушате да воду профилтрирате кроз белу тканину, резултат ће бити ужасавајућ.

Сува материја на тканини

Тканина, након пар минута, добија браон боју због остатака разних нечистоћа.

Алексинчани, који су у могућности да ураде анализу, тврде да у води има олова, мангана... Они који нису радили анализу, то закључују на други начин:

"Пре десетак дана, пунити смо базен кући. Када је базен био попуњен отприлике до пола, видели смо да је вода жута. Испразнили смо базен мислећи да је базен можда лоше очишћен (иако је опран, "премазан асепсолом и алгацидом) и поново га напунили, опет је вода била жута. Контактирали смо надлежне из ЈКП водовод и канализација, дошли су, узели узорак и након отприлике два сата контактирали су нас и обавестили да је вода апсолутно исправна. Јуче смо чистили филтер базена, био је исте жуте боје као што је на тканини на слици." каже читатељка Наталија.

Годинама траје натезање између становништва, које има бојазан да је вода лоша за пиће, и управе водовода, која то негира анализама. Управо, није ни јасно како је оваква вода прошла недавну петогодишњу анализу.

Информисани кажу да је проблем заправо у дотрајалим и лошим водоводним цевима, а инфраструктура је једним делом сачињена од азбестних цеви. Такође, наводе и проблем са резервоарима за воду.

Оно што грађане највише занима, јесте квалитет воде који добијају на својим чесмама.


#   Алексинац   вода   водовод   Алексинац.Нет   зараза   Водовод и канализација ЈП
@aleksinacnet @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима