Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksinčani piju prljavu vodu!

rssBookmark and Share

Aleksinac 02.08.2015.

Iako su nedavno objavljeni rezultati petogodišnje analize vode, Aleksinčani ne veruju nadležnima.
Kažu, imaju dobar razlog za to.

Aleksinčani piju prljavu vodu!

Nedavno je završena petogodišnja analiza u fabrici za prerau vode "Bresje". Iako je zvanično voda iz Bovanskog jezera, kojom se Aleksinac i okolna naselja snabdevaju, ispravna, Aleksinčani sve manje veruju zvanilnim rezultatima.

Redakciji portala Aleksinac.Net se javilo nekoliko žena, koje su se žalile da im veš bude prljav nakon pranja. Zato su saranici ovog portala pokušali da "odokativno" provere kvalitet vode.

Naizgled čista, ali ukoliko vodu sipete u veću posudu primetićete da je tamnije boje.

Ukoliko pokušate da vodu profiltrirate kroz belu tkaninu, rezultat će biti užasavajuć.

Suva materija na tkanini

Tkanina, nakon par minuta, dobija braon boju zbog ostataka raznih nečistoća.

Aleksinčani, koji su u mogućnosti da urade analizu, tvrde da u vodi ima olova, mangana... Oni koji nisu radili analizu, to zaključuju na drugi način:

"Pre desetak dana, puniti smo bazen kući. Kada je bazen bio popunjen otprilike do pola, videli smo da je voda žuta. Ispraznili smo bazen misleći da je bazen možda loše očišćen (iako je opran, "premazan asepsolom i algacidom) i ponovo ga napunili, opet je voda bila žuta. Kontaktirali smo nadležne iz JKP vodovod i kanalizacija, došli su, uzeli uzorak i nakon otprilike dva sata kontaktirali su nas i obavestili da je voda apsolutno ispravna. Juče smo čistili filter bazena, bio je iste žute boje kao što je na tkanini na slici." kaže čitateljka Natalija.

Godinama traje natezanje između stanovništva, koje ima bojazan da je voda loša za piće, i uprave vodovoda, koja to negira analizama. Upravo, nije ni jasno kako je ovakva voda prošla nedavnu petogodišnju analizu.

Informisani kažu da je problem zapravo u dotrajalim i lošim vodovodnim cevima, a infrastruktura je jednim delom sačinjena od azbestnih cevi. Takođe, navode i problem sa rezervoarima za vodu.

Ono što građane najviše zanima, jeste kvalitet vode koji dobijaju na svojim česmama.

Komentara: 0


#   Aleksinac   voda   vodovod   Aleksinac.Net   zaraza   Vodovod i kanalizacija JP
@aleksinacnet @


 


[ Dodaj komentar ]