Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ауто-пут од Ниша до Београда под камерама – шта се све снима и ко користи податке

rssBookmark and Share

Ниш 06.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Од средине месеца на опрезнију вожњу дуж ауто-пута Београд-Ниш подсећаће вас и нове камере које ће контролисате возаче на тој деоници.

Фото: Коридори
Фото: Коридори

Дарко Савић, помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине рекао је за РТС да је циљ постављања камера безбедност свих учесника у саобраћају који пролазе ауто-путевима.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине у "Путевима Србије" Дарко Савић рекао је да је 56 камера на деоници ауто-пута од Београда до Ниша у оба смера распоређено на 14 портала у једном смеру и 14 постојећих портала у другом смеру.

"То су носачи који се налазе пре самих искључења са наплатне станице. Размак је од шест до 30 километара", рекао је Савић.

Према његовим речима, битно је да возачи знају да ће тим камерама бити покривена цела деоница ауто-пута и циљ постављања камера је безбедност свих учесника у саобраћају који пролазе ауто-путевима.

"Морам да подсетим да годишње преко милион и 300.000 људи погине у саобраћајним незгодама у целом свету. Србија је један од најзначајнијих коридора у Европи, спаја источну и западну Евопу и обратно. Сваке године бележимо значајан пораст броја возила, односно учесника у саобраћају на путевима", истакао је Савић.   

Напомиње да су наши ауто-путеви безбдни, али велика количина возила ствара застоје, нервозу код учесника у саобраћају, они не поштују брзину, догађају се саобраћајне незгоде и људи гину на ауто-путевима.

"Камере ће снимати проток саобраћаја, софтверско пратеће решење које се налази иза тих камера даваће аналитичке податке где ћемо моћи на одређеним деоницама пребројимо колика количина возила пролази и на ВМС порталима обавестимо учеснике шта их очекује на некој од наплатних станица", рекао је Савић.

"На пример, на наплатној станци Ниш се очекује потенијално задржавање од пар минута, изађите на претходну станицу, а можемо да дајемо информације путем наше апликације", истакао је он. 

Камере не мере тренутну брзину 

Према његовим речима, камере не мере тренутну брзину, али врше мерење просечне брзине по одређеним секцијама између наплатних станица.

"То је корисно због безбедности учесника у саобраћају да знају и поштују прописану брзину кретања на ауто-путевима, брже ће стићи тако. Сведоци смо да смо ове године на путевима у Србији имали близу 300 погинулих. Велики је број погинулих у августу на ауто-путевима. Људи не одмарају током вожње", каже он.

Изабран је ауто-пут Београд-Ниш због фреквенције саобраћаја, то је жила куцавица међу свим ауто-путевима, сматра Савић.

Објашњава да се снимци и подаци са камера складиште у дата центру. Уколико код МУП-а, Управе саобраћајне полиције надаље буде постојало интересовање за коришћење тих података за евентуално кажњавање учесника у саобраћају уступиће се подаци у складу са протоколом о сарадњи.

Како каже, камера је напрецизнија приликом снимања брзина до 250 киломатара на час.

"Постоји велика група бахатих возача која разграђује жицу дуж ауто-путева, ужу на ауто-пут, узму магнетну катирцу а нигде не изађу. Моћи ћемо да откријемо сва та возила", истакао је он,

Планирано је да камере од 15. октобра буду постављене на ауто-путу. "Биће пробни период од око три месеца. Нису само то камере, већ и пратећи софтвер и требаће три месеца да имамо податке на једном месту", закључио је Савић. 

Коментара: 0


#   Ниш   Путеви Србије   саобраћај   ауто-пут   безбедност   Коридори Србије   наплатна рампа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима