Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић: Промоција културе игре важна за југ Србије (ФОТО-ВИДЕО)

rssBookmark and Share

06.09.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

Град Ниш нема често прилику да буде домаћин и део једног оваквог мултидисциплинарног пројекта као што је Караван игре, а данас је у граду на Нишави одржана и конференција за медије поводом његовог почетка, који ће се одржати у 15 градова Србије.

Фото: Њ.П. Јужна Србија
Фото: Њ.П. Јужна Србија

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић означила је данас почетак мултидисциплинарног пројекта Караван игре и том приликом истакла да је важно да стварамо образоване и креативне генерације.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

Конференцију за новинаре отворила је Аја Јунг иницијатор и творац пројекта, који је потпомогнут од стране Швајцарске, односно Фондације Арт Менотр из Луцерна.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

О значају игре, класичног балета и културе, говорио је и швајцарски амбасадор у Србији, Филип Ге.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

Председницу Владе Србије, присутне госте и организаторе је поздравио градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, који је притом истако велики значај оваквих манифетсација на југу Србије.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

Брнабић, која је као председница Владе покровитељ тог пројекта, истакла да ће ова манифестација бити реализована у Нишу, Крагујевцу, Пироту, Суботици, Врању, Новом Пазару, Неготину, Вршцу, Шапцу, Ваљеву, Ужицу, Зрењанину, Смедереву, Чачку и Краљеву.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

Она је рекла да је циљ Каравана игре је да кроз уметничке, едукативне и интерактивне програме промовише уметничку игру, као једну од најатрактивнијих уметничких форми и стуб креативних индустрија у свету. 

Председница Владе, која је отворила изложбу Караван игре у Официрском дому у Нишу, је рекла да је један од приоритета да као друштво почнемо да ствармо креативне генерације, широко образоване које ће имати развијену критичку мисао. 

Фото: Њ.П. Јужна Србија

Према њеним речима, Караван игре је прилика да се подстакну и локалне самоуправе и рганизације да улажу у културу, чиме се подстиче и туристички потенцијал Србије.

Брнабић је поручила да ће Влада још више подржавати културу, као и да се све више новца из буџета издваја за културу.

Она је нагласила да студије показују да је људима који одлазе из земље после економског, један од главних разлога и недостатак културних садржаја.

Зато је од изузетне важности да омогићимо у целој земљи кутлурне садржаје. Покушавамо да поред економског оснаживања градова у Србији и да повећамо кутлурне садржаје и зато подржвамо овакве пројекте, као што је Караван игре, подвукла је Брнабић. 

Она је казала да је културна креативна индустирја имају огроман потренција за економски развој и запошљавње људи, као и прмоцију наше земље у свету.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

Караван игре ће трајати четири месеца, од септембра до децембра ове године.

Фото: Њ.П. Јужна Србија

ВИДЕО

video...

Коментара: 0


#   Јужна Србија регион   Дарко Булатовић   Ана Брнабић   официрски дом   седница Владе   Караван игре   Филип Ге
@DarkoBulatovic_ @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима