Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić: Promocija kulture igre važna za jug Srbije (FOTO-VIDEO)

rssBookmark and Share

06.09.2017. Z.S. Južna Srbija Info

Grad Niš nema često priliku da bude domaćin i deo jednog ovakvog multidisciplinarnog projekta kao što je Karavan igre, a danas je u gradu na Nišavi održana i konferencija za medije povodom njegovog početka, koji će se održati u 15 gradova Srbije.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić označila je danas početak multidisciplinarnog projekta Karavan igre i tom prilikom istakla da je važno da stvaramo obrazovane i kreativne generacije.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

Konferenciju za novinare otvorila je Aja Jung inicijator i tvorac projekta, koji je potpomognut od strane Švajcarske, odnosno Fondacije Art Menotr iz Lucerna.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

O značaju igre, klasičnog baleta i kulture, govorio je i švajcarski ambasador u Srbiji, Filip Ge.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

Predsednicu Vlade Srbije, prisutne goste i organizatore je pozdravio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, koji je pritom istako veliki značaj ovakvih manifetsacija na jugu Srbije.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

Brnabić, koja je kao predsednica Vlade pokrovitelj tog projekta, istakla da će ova manifestacija biti realizovana u Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Zrenjaninu, Smederevu, Čačku i Kraljevu.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

Ona je rekla da je cilj Karavana igre je da kroz umetničke, edukativne i interaktivne programe promoviše umetničku igru, kao jednu od najatraktivnijih umetničkih formi i stub kreativnih industrija u svetu. 

Predsednica Vlade, koja je otvorila izložbu Karavan igre u Oficirskom domu u Nišu, je rekla da je jedan od prioriteta da kao društvo počnemo da stvarmo kreativne generacije, široko obrazovane koje će imati razvijenu kritičku misao. 

Foto: Nj.P. Južna Srbija

Prema njenim rečima, Karavan igre je prilika da se podstaknu i lokalne samouprave i rganizacije da ulažu u kulturu, čime se podstiče i turistički potencijal Srbije.

Brnabić je poručila da će Vlada još više podržavati kulturu, kao i da se sve više novca iz budžeta izdvaja za kulturu.

Ona je naglasila da studije pokazuju da je ljudima koji odlaze iz zemlje posle ekonomskog, jedan od glavnih razloga i nedostatak kulturnih sadržaja.

Zato je od izuzetne važnosti da omogićimo u celoj zemlji kutlurne sadržaje. Pokušavamo da pored ekonomskog osnaživanja gradova u Srbiji i da povećamo kutlurne sadržaje i zato podržvamo ovakve projekte, kao što je Karavan igre, podvukla je Brnabić. 

Ona je kazala da je kulturna kreativna industirja imaju ogroman potrencija za ekonomski razvoj i zapošljavnje ljudi, kao i prmociju naše zemlje u svetu.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

Karavan igre će trajati četiri meseca, od septembra do decembra ove godine.

Foto: Nj.P. Južna Srbija

VIDEO


#   Južna Srbija region   Darko Bulatović   Ana Brnabić   oficirski dom   sednica Vlade   Karavan igre   Filip Ge
@DarkoBulatovic_ @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima