Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Директорка и даље ћути: Фотографије из болница на Фејсбуку - повреда јавног морала

rssBookmark and Share

Ниш 11.10.2014. С. Радовић

После појаве фотографије др Сање Станојевић Дикић из Опште болнице ''Др Алекса Савић'' на друштвеној мрежи, на којој се види жене у порођају, стручњаци упозоравају да то не би смело да постане пракса, јер је реч о кршењу моралних и општеприхваћених вредности.

Директорка и даље ћути: Фотографије из болница на Фејсбуку - повреда јавног морала

Међу фотографијама које су узбуркале јавност ових дана је и она на којој су у првом плану докторка Сања Станојевић Дикић сепцијалиста гинекологије која је запослена у пркупачкој болници и медицинска сестра, чије се име не помиње, док се у позадини види жена која се порађа.

Овај случај отворио је питање - где је граница после које се задире у приватност и вређање достојанства других.

Председник Српског лекарског друштва Радоје Чоловић наводи да је објављивање фотографија из болница више морално неприхватљиво, него што је реч о кршењу лекарске етике, с обзиром да се не види јасно о којим пацијентима је реч.

"Мислим да је више повређен јавни морал, него што је прекршена сама лекарска етика, јер се не препознаје лице жене", рекао је Чоловић и додао да случај пре свега види као кршење општеприхваћеног начина понашања и јавног морала, него лекарског кодекса.

Чоловић је подвукао да је најважније да се заштити приватност пацијента, те да оно што се приказује не може да буде доведено у везу са одређеном особом, која би могла имати непријатне последице.

"У медицини имамо принцип да чувамо лекарску тајну и да се на све начине избегава приказивање сцена или несто што може да делује штетно на општи, јавни морал и на публику", поновио је Чоловић.

Истичући да лично не одобрава постављање спорних фотографија, Чоловић је рекао и да на лекарским састанцима постоји пракса да се приказују фотографије болести и повреда, али, чак и у том случају, тако што се покрије лице или прекрију очи пацијента, како се не би могло препознати о коме је реч.

"Ово објављивање за општу, лаичку публику, мислим да није у реду и ми у Српском лекарском друштву то не одобравамо и осуђујемо", закључио је Чоловић.

Психолог Ана Влајковић истиче да поједине професије имају етичке кодексе којих морају да се држе и то уопште не сме да буде доведено у питање.

Говорећи о конкретном случају су којем учествују медицински радници, Влајковић је навела да је то кршење права пацијента на приватност, те да нико нема права да фотографише другог ако за то не добије пристанак.

Иако сматра да намера две медицинске раднице није била да се на слици нађе и трудница, Влајковић ипак истиче да је то опет кршење етичких норми професије и нешто што мора бити санкционисано.

"Фотографије су неопходне за медицински досије, међутим те фотографије нису намењене објављивању на друштвеним мрежама и тако треба да остане, јер је то приватни однос пацијента и лекара. Што се тиче етике саме професије, она је грубо прекршена", сматра Влајковић.

Спорне фотографије, али и њима сличне, како сматра, много више су утицале на старије, него на младе, односно адолесценте, јер су показале шта све "одрасле особе и професионалци могу себи да допусте и ураде".

Како је истакла, одрасли сами себи треба да поставе границе, уколико нису обавезани струком и радним местом, те да је на њима да сами одређују шта је оно што јесте и шта није прикладно да се постави на друштвеној мрежи.

"Увек ће постојати људи који ће постављати и поруке и ласцивног садржаја или врло увредљиве поруке", рекла је Влајковић и подсећа да су уочи Прајда увредљиве поруке постављали управо људи од којих се то не би очекивало.

Наша саговорница наводи да за оне који раде у школама постоји кодекс који одређује шта је прикладан садржај који може отићи у јавност, баш као што је случај и са лекарима, психолозима...

Влајковић такође наводи да је велика популарност Фејсбука и друштвених мрежа допринела томе да свако може да искуси и "буде звезда у свом малом универзуму", па постављање фотографија и детаљних описа где се налази у сваком тренутку, представља "потребу да се преброје лајкови и виде коментари људи пошто то даје лажан осећај величине".

Представник Центра за развој интернета Зоран Торбица рекао је да осуђује слику са породиљом у позадини, јер, каже, "иза тога не стоји прича, која има неки циљ" и нема дозволе пацијенткиње.

И поред свих осуда од стране стручњака директорка прокупачке болнице др Радмила Антонијевић ни јуче није одговара на позиве и поруке нашег новинара како би нам казала зашто штити ову докторку и из ког разлога она још није кажњена и ако струка шокирана поступком докторке позива на то а јавност је згрожена срамним поступком лекарке.

Да се докторка казни од директорке прокупашке болнице затражио и је директор КЦ Ниш проф. др Зоран Радовановић, али није познато зашто директорка штити докторку која је целу установу поставила на стуб срама.


#   Ниш   Прокупље     Др Алекса Савић болница   Зоран Радовановић   Радмила Антонијевић   Фејсбук   слика   медицинска сестра   казне   Сања Станојевић - Дикић   селфи   фотографије   професионалци
@tigerzoki @facebook @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима