Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Директорки школе максимална казна због Алексе

rssBookmark and Share

12.12.2016. Танјуг

Бивша директорка нишке основне школе кажњена са максималних 500.000 динара јер није предузела мере за спречавање насиља над Алексом Јанковић (14), који се убио.

Директорки школе максимална казна због Алексе

Прекршајни априлациони суд правоснажно је досудио максималне новчане казне нишкој Основној школи "Сретен Младеновић Мика" и некадашњој директорки Сузани Поповић Ицковски јер нису предузели мере за спречавање вишемесечног вршњачког насиља над учеником Алексом Јанковићем (14), који је након тога извршио самоубиство, речено је данас Танјугу у том суду.

Овом одлуком одбијене су жалбе школе и директорке и потврђена је првостепена пресуда Прекршајног суда у Нишу, рекао је Танјугу портпарол Прекршајног априлационог суда Александар Илић.

"Надамо се да је ова максиманлна казна сразмерна циљу превенције вршњачког насиља и да ће скренути пажњу свих одговорних у школама да се овакви догађаји нише никада не понове", нагласио је Илић.

Прекршајни суд казнио школу и директорку Поповић Ицковски са 500.000, односно 50.000 динара, јер су прекршили Закон о основама система образовања и васпитања, као и Закон о прекршајима.

Они су оглашени кривим јер од 20. новембра 2010. године до 10. маја 2011. године нису предузели мере прописане правилником поступања у образовној установи у случају насиља.

У образложењу пресуде посебно се наводи шест случајева насиља над Алексом, које су извршили његови вршњаци, шест дечака и једна девојчица.

Након више месеци физичког и вербалног злостављања Алекса Јанковић је 10. маја 2011. године страдао након скока с трећег спрата зграде у којој је живео.

Медији су пренели и да је пред Вишим судом у Нишу завршен и кривични поступак против тројице малолетника који су га физички и вербално злостављали, а који је покеренула Група за сузбијање малолетничке делинквенције нишке ПУ.

"Вођа" насилника добио је појачан васпитни надзор у трајању од шест месеци до две године, а двојица дечака по укор суда, што су су максималне казне приписане законом за њихов узраст.

Бивша директорка школе Поповић Ицковски је у новембру 2015. године поднела оставку.

У извештају Заштитника грађана о овом догађају раније је наведено да је од октобра 2010. године до априла 2011. године, Основна школа "Сретен Младеновић Мика" имала сазнања или пријаве за више случајева физицког и психолошког насиља над Алексом, као и сазнања о насиљу над другим ученицима.


#   насиље   апелациони суд   кривични поступак   Александар Илић   Алекса Јанковић   Сретен Младеновић Мика ОШ   Прекршајни суд   новчане казне   Сузана Поповић Ицковски
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима