Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Direktorki škole maksimalna kazna zbog Alekse

rssBookmark and Share

12.12.2016. Tanjug

Bivša direktorka niške osnovne škole kažnjena sa maksimalnih 500.000 dinara jer nije preduzela mere za sprečavanje nasilja nad Aleksom Janković (14), koji se ubio.

Direktorki škole maksimalna kazna zbog Alekse

Prekršajni aprilacioni sud pravosnažno je dosudio maksimalne novčane kazne niškoj Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem (14), koji je nakon toga izvršio samoubistvo, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Ovom odlukom odbijene su žalbe škole i direktorke i potvrđena je prvostepena presuda Prekršajnog suda u Nišu, rekao je Tanjugu portparol Prekršajnog aprilacionog suda Aleksandar Ilić.

"Nadamo se da je ova maksimanlna kazna srazmerna cilju prevencije vršnjačkog nasilja i da će skrenuti pažnju svih odgovornih u školama da se ovakvi događaji niše nikada ne ponove", naglasio je Ilić.

Prekršajni sud kaznio školu i direktorku Popović Ickovski sa 500.000, odnosno 50.000 dinara, jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o prekršajima.

Oni su oglašeni krivim jer od 20. novembra 2010. godine do 10. maja 2011. godine nisu preduzeli mere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja.

U obrazloženju presude posebno se navodi šest slučajeva nasilja nad Aleksom, koje su izvršili njegovi vršnjaci, šest dečaka i jedna devojčica.

Nakon više meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja Aleksa Janković je 10. maja 2011. godine stradao nakon skoka s trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Mediji su preneli i da je pred Višim sudom u Nišu završen i krivični postupak protiv trojice maloletnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, a koji je pokerenula Grupa za suzbijanje maloletničke delinkvencije niške PU.

"Vođa" nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor u trajanju od šest meseci do dve godine, a dvojica dečaka po ukor suda, što su su maksimalne kazne pripisane zakonom za njihov uzrast.

Bivša direktorka škole Popović Ickovski je u novembru 2015. godine podnela ostavku.

U izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju ranije je navedeno da je od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" imala saznanja ili prijave za više slučajeva fizickog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja o nasilju nad drugim učenicima.


#   nasilje   apelacioni sud   krivični postupak   Aleksandar Ilić   Aleksa Janković   Sreten Mladenović Mika OŠ   Prekršajni sud   novčane kazne   Suzana Popović Ickovski
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima