Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Државна управа од 8. јуна сама прибавља податке потребне за издавање докумената

Bookmark and Share

04.06.2016. Бета

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Кори Удовички изјавила је да према Закону о општем управном поступку, од 8. јуна државна управа неће смети да приликом издавања докумената од грађана тражи податке које већ има у службеним евиденцијама.

Кори Удовички Фото Танјуг
Кори Удовички Фото Танјуг

"Од 8. јуна почиње процес у коме треба да се промени начин на који управа размишља и начин на који ће грађани бити услужени", рекла је Удовички агенцији Бета.

Она је додала да ће грађани моћи да се жале ако им из државне управе буду тражили податке које већ имају у сопственој евиденцији. Закон предвиђа и казне за службенике, ако грађанин поднесе прекршајну пријаву.

"За почетак очекујемо да управа престане да тражи информаицје које су садржане у личној карти, односно изводе из књиге рођених, држављанство и доказ о пребивалишту", истакала је Удовички и нагласила да нема потребе да се изводи доносе посебно, заједно са личном картом.

Према њеним речима, у многим локалним самоуправама већ примењују неку размену података и од кад је тај закон усвојен раде на томе да савладају и размену о свим подацима у службеним евиденцијама.

"То не значи да ће престати потреба да се икаква уверења прибављају. На пример информације колико зарађујете, где сте запослени, уверења о здравственом стању и слична уверења, не стоје у службеној евиденцији и мораће се и даље прибављати", рекла је она.

Удовички је навела да очекује да се не само смањи непотребно дуплирање информација, већ да се промени и начин размишљања управе.

"Та флексибилност је нормална у другим земљама. Наша традиција је да управа и правосудни систем јако буквално тумаче прописе и морамо да изађемо из тога", рекла је Удовички и додала да је да ће бити организоване обуке за службенике.

"Извод из матичне књиге рођених, уверање о држављанству и доказ о пребивалишту су три документа за који нема потребе да се посебно траже и грађани на томе треба да инсистирају", рекла је Удовички.

Грађани ће на овај начин како је објаснила, уштедети новац, али и време.

"За издавање извода су се плаћале таксе, а закон предвиђа да провера информације коју ради службеник буде бесплатна", рекла је Удовички.

Она је подсетила и да је стари закон предвиђао да се од грађана не сме тражити податак који управа већ поседује, али да се та обавеза није поштовала.

Закон о општем управном поступку који је Скупштина Србије усвојила крајем фебруара, грађанима и привреди треба да обезбеди лакше добијање неопходне документације. Грађани ће подносити захтеве, а документа ће прибављати државни органи из службених евиденција, а биће ослобођени и од плаћања таксе за та документа.

Пуна примена закона почиње од јуна 2017. године.


#   државна управа   Скупштина Србије   администрација   извод   Кори Удовички
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима