Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Експо центар у Нишу и његово идејно решење

rssBookmark and Share

Ниш 06.03.2020. Јужна Србија Инфо

У Градској кући у Нишу представљени су радови који су учествовали на конкурсу за мултифункционални Експо центар у Нишу. Бирало се између пет комплексних архитектонских решења.Најбољи, према оцени стручног жирија је рад београдске фирме "Нормотик".

Експо центар у Нишу и његово идејно решење

Изградња Експо центра у Нишу планирана је на локацији Лозни калем код Нишке Бање. Избор архитектонског решења само је прва фаза ка крајњем циљу.

„До решења се дошло такмичењем идеја. Овде смо имали важну тему и сложен задатак, па је број пристиглих радова управо последица тога. Комисија није имала лак задатак, јер су сви радови испуњавали услове конкурса, а прва три су се утркивала ко ће избити на прво место. Првонаграђени рад је осим што је испунио параметре задатка дао једну лирску ноту једном целом садржају, што ће бити веома битно у каснијој експлоатацији. Када погледамо просторну структуру рада видећете да је она сложена у једну форму која има унутрашње двориште, а садржаји се ређају око њега, баш као Медијанина вила са перистилом“, каже проф. др Иван Рашковић, председник жирија.

Иако, награђено архитектонско решење за изградњу мултифункционалног Експо центра у Нишу на Константинову вилу са преристилом, ауторима, београдској фирми Нормотик то није била основна асоцијација. Ипак председник жирија проф. др Иван Рашковић каже да је управо чињеница да просторна структура покреће асоцијације на вредно архитектонско населеђе Града Ниша пресудила приликом избора идејног пројекта.

„Пројектом је предвиђено да Експо центар у Нишу има мултифункционалну халу, конгресне дворане, хотел, али и спортске терене, тачније два тениска и један или два за баскет“, објаснио је победнички тим.

Експо центар ће обезбедити услове да Ниш буде идеално погодан домаћин широког спектра догађаја, као што су сајмови, конгреси састанци и спортски догађаји.Постојање таквог комплекса у Нишу има за циљ да задовољи нарастајуће потребе града, који се полако позиционира као велики информатички, индустријски и културни центар. Овај пројекат створиће снажну пословну и индустријску зону у близини туристичког центра Нишке Бање.

„Град је изградњу Експо центра у Нишу подигао високо на лествици приоритета. Сведоци смо тенденција и развоја нашег града, његовог потенцијала и у том смислу је ово садржај који недостаје нашем граду. Пројекти на којима радимо превазилазе локални карактер, они су значајни за цео југоисточни регион наше земље и у том правцу ће се убудуће развијати правци развоја нашег града, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Реализација пројекта подељена је у три кључне фазе, израда идејног решења, израда пројекта за грађевинску дозволу и израда пројекта за ивођење радова.

„Намера нам је да одмах након ове презентације кренемо у даљу разраду пројекта, јер није намера да добијемо само визуелно решење које ћемо приказивати, већ желимо да имамо даљу разраду, односно пројекат за извођење радова који очекујемо да ћемо добити најкасније до октобра месеца“, речи су Ивана Павловића из Канцеларије за локални и економски развој, руководиоца Сектора за стратешко планирање и пројекте.

Овај центар, на раскрсници важних путева, у универзитетском граду са богатом историјом и културом, са активним аеродромом, испуњава основне предуслове да постане средиште конгресног туризма, али и објекат-стратешки значајан за развој туризма у Нишу и региону југоисточне Европе, чуло се на презентацији.

Планирано је да комплекс буде одржив тако да пружа простор за одвијање догађаја, који се већ иначе одвијају на подручју града и региона, али да истовремено генерише и нове садржаје које би Ниш требало да привуче.

ЕУ Про је са 30.000 евра подржао пројекат израде извоиђачког пројекта за мултифункционални Експо центар у Нишу.


#   Ниш   Лозни калем   Експо центар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима