Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Епидемиолог Кон каже да није донета коначна одлука о полицијском часу

Bookmark and Share

Београд 08.07.2020. Н1

Епидемиолог и члан Кризног штаба Владе Србије Предраг Кон, рекао је да још увек није донета коначна одлука о увођењу полицијског часа, већ да ће се то до петка размотрити.

Епидемиолог Кон каже да није донета коначна одлука о полицијском часу

Гостујући у јутарњем програму телевизије Н1, епидемиолог и члан Кризног штаба Владе Србије Предраг Кон, рекао је да још увек није донета коначна одлука о увођењу полицијског часа, већ да ће се то до петка размотрити.

Говорећи о синоћњим догађајима испред Скупштине, Кон је рекао да изражава осећај дубоке туге, те да има разумевање за очај људи због мера.

“Морам да кажем да имамо показатеље да се ситуација поправља у Београду. Имамо око 400 – 450 тестираних са сумњом на ковид, а пре тога смо имали 600. То је снажан показатељ”, навео је Кон.

Како каже, појавили су се први показатељи да ситуација са епидемијом иде на боље.

“Мере за максимално спречавање контаката, између осталог, су и оне коју је јуче најавио председник. Главни индикатор спровођења мера је попуњеност здравствених установа у Београду. У једном тренутку је било 300 на дан људи. Ми не смемо да дозволимо да немамо места у болницама”, истиче Кон и додаје да се нови болнички објекти отварају како би се деловало превентивно.

“Ми ћемо потиснути вирус и и поново ћемо бити у прихватљивој ситуацији. Проћиће месец дана док не крене опет пораст. Све зависи од колективног имунитета, а ако крене нови талас он може бити још тежи од овога. Већ сада имамо проблема са капацитетом и нормално је промишљање да су потребни капацитети за још тежу ситуацију. Не само због коронавируса, већ и како би смо растертили и остале болнице за редовно функционисање. Друго, фали нам кадар, њега морамо попуњавати како знамо и умемо. Ми морамо да размишљамо унапред. Сигуран сам да то узнемирава, али морамо о свему што промишљамо да обавестимо јавности, како се не испољио очај попут оног јуче, који могу потпуно да разумем”, рекао је епидемиолог Кон.

На питање како гледа на мере које јуче најавио председник Србије и да ли је консултован Кризни штаб, Кон је рекао да је Вучић са својим промишљањима изашао у јавност.

“Реакција је показала шта људи мисле о томе и колико су очајни због тога. Мислим да ћемо о томе расправљати на Кризном штабу. Ником није на памети да некога малтретира, већ нам једини циљ, уз спашавање живота, да растертимо здравствени систем”, каже он.

Како каже, у разговору који је водио са преседником Србије Александром Вучићем, о увођењу полицијског часа, Кон је истакао да се потпуни карантин помињао само за Београд.

“Неодговорно понашање је било на предизборним окупљањима, спортским догађајима. Кад је донета одлука о попуштању мера, нико није размишљао о Вечитом дербију. Све поклопило са временом одржавања матура. Све су то гледали људи, пресликавали, укључујићи неодговорно понашање појединаци и у власти. Све је то довело до масовније трансмисије. Ипак, нисмо очекивали оволико епслозивност преношења”, објашњава Кон.

Кон је поновио да може да разуме очај људи, те да не жели коментарише политичке изјаве о томе ко је крив за ширење заразе.

“Очај људи који су се окупљали и тражили прекид мера сам разумео. На грађанима је да суде да ли ми (из Кризног штаба) попуштамо политици. Видим да већина сматра да то чинимо, али истовремено ја тврдим да ми и даље пратимо ситуацију, иако имамо проблема са подацима. То једноставно мора што пре да се рашчисти”, истиче Кон.

Одговарајући на питање ко је крив због проблема са подацима, Кон је рекао да то није важно, већ да је важно да се људи усмере на спречавање ширења вируса.

“Мислим да ће бити врло озбиљних тешкоћа и професору Радовановићу да одговори на одређена питања. Ја то не могу да објасним за веома кратко време. Вероватно је тачно оно што он говори, али је далеко тачније оно што закон каже”, сматра Кон.

Према његовим речима, опречен информације о броју преминулих и заражених о коронавирусу, производ су чињенице да подаци никада не могу бити једнаки.

“Како су извођени званични подаци, то је још увек предмет расправе. Биће потребно време, али ако је све урађено по закону, онда је озбиљно питање зашто је дошло до узнемиравања грађана”, истакао је члан Кризног штаба Владе Србије.


#   Београд   Н1 ТВ   Коронавирус   Предраг Кон
@N1infoBG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима