Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гаџин Хан: 30 оболело од мишје грознице

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 22.12.2014. Танјуг - Јужна Србија Инфо

У селу Заплањска Топоница, у општини Гаџин Хан, проглашена је епидемија туларемије, акутне заразне болести коју преносе глодари, од које је оболело 30 људи.

Гаџин Хан: 30 оболело од мишје грознице

Ово је данас Танјугу саопштио вршилац дужности директора Института за јавно здравље у Нишу Бранислав Тиодоровић.

Једно дете лечи се у Дечјој клиници и једна жена је у Клиници за инфективне болести у Нишу, док се остали лече амбулантно, рекао је Тиодоровић, који је епидемиолог.

Он је истакао да је епидемија под контролом лекара и стручних екипа.

"Извор заразе су глодари, најчешће мишеви и пацови, а пут преношења је загађена храна или вода, као и контакт са глодарима, навео је он и казао да то могу да буду и радне површине или прашина приликом припреме, на пример, сена за стоку", казао је Тиодоровић.

Из превентивних разлога сеоски водовод се не користи, а стручне екипе више пута су обишле село и наложиле мере као што су појачана општа и лична хигијена, дератизација и употреба маске приликом обављања послова на селу.

Поводом епидемије, у Гаџином Хану је одржана седница Штаба за ванредне ситуације ради помоћи становницима Заплањске Топонице у допремању воде и маски.
"Знаци обољевања су повишена температура, бол у грлу, увећање лимфних чворова, а инкубација може да траје 10 до 17 дана и када се открије на време успешно се лечи", навео је Тиодоровић.

Он указује да је ове године приметан знатно више глодара, на шта указује и повећан број оболевања од мишје грознице.

Број мишјих грозница ове године био је два пута већи од броја забележених оболелих у претходним годинама до 2006.

То значи, указује Тиодоровић, да постоји могућност да се туларемија јави и у другим деловима Србије, у природним жариштима те болести, а то су Стара и Сува планина као што је то случај са Запланском Топоницом, али су то и Ртањ и Копаоник, као и планине Западне Србије.

 


#   Гаџин Хан   Институт за јавно здравље   Сува планина   Бранислав Тиодоровић   Заплањска Топоница     инфективне болести
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима